• Slávik Slovenska

          • Dňa 17.04.2024 v našej škole prebehlo školské kolo súťaže detí v interpretácii slovenskej ľudovej piesne Slávik Slovenska.  Napriek tomu, že spev už dávno nie je prirodzenou súčasťou každodenného života  ako u našich predkov, až 19  talentovaných žiakov postupujúcich z triednych kôl interpretovalo 19 krásnych klenotov  ľudovej slovesnosti – ľudových piesní. Počuli sme pestrý výber piesní: dievčenské, rodinné, chlapčenské, pracovné, koledu, ba aj uspávanku a pri každej sme mali pocit dotyku s krásnom. Silný spevácky zážitok podporil aj ľudový odev alebo jeho súčasť, v ktorom interpreti vystúpili a rozumeli ich pomenovaniam, pôvodu a účelu. Porota v zložení: p. uč. Hanusovej, Iliašovej, Tkáčovej ocenila výnimočné momenty interpretov a udelila ocenenia: I. kategória 1. miesto Soňa Jattyová 2. miesto Ella Čahojová 3. miesto Viktória Bražinová II. kategória 1. miesto Lea Špeťková 2. miesto Eliška Halušová 3. miesto Romana Adamcová III. kategória 1. miesto Liliana Pročková 2. miesto Matej Hrdý 3. miesto Lucas Náčin K oceneniu srdečne blahoželáme! Talentovaných spevákov potešil aj tradičný medovníček. A my ostatní máme inšpiráciu, lebo hlasoví pedagógovia tvrdia, že každý človek má dar spievať, len treba precvičovať hlasivky. Tak smelo každý deň: dospievania!

          • Mc Donald´s cup

          • V piatok 12.4.2024 bolo na našom školskom dvore rušnejšie ako inokedy. To preto, lebo na multifunkčnom ihrisku sa konalo obvodné kolo súťaže Mc Donald´s cup. Je to futbalová súťaž pre chlapcov a dievčatá 3. a 4. ročníka. Proti našim žiakom si prišli zahrať mladí futbalisti z Nitrianskeho Rudna a Lehoty pod Vtáčnikom. Naše družstvo obsadilo 2. miesto po prehre s N. Rudnom (1:5) a po výhre nad Lehotou pod Vtáčnikom (8:2). Našu školu reprezentovali: Denis Kaňa, Matej Kmeť, Michal Jurenka, Filip Javorček, Sára Drozdová, Zara Koššová, Martin Petráš a Nicolas Kaňa. Hoci sa nám nepodarilo postúpiť ďalej, z turnaja sme odchádzali s dobrou náladou, ktorú nám navodili domáci fanúšikovia. Ďakujeme za povzbudzovanie a motivačné transparenty. 😊

          • Rozvoj čitateľskej gramotnosti

          • Práca s detskými časopismi je neodmysliteľnou súčasťou primárneho vzdelávania našej školy. Prváci a druháci pracujú s časopisom Vrabček a tretiaci so štvrtákmi zas s časopisom Fifík. Všetky triedy si prostredníctvom kvalitnej slovenskej literatúry pre deti a mládež zdokonaľujú svoje čítanie s porozumením. Okrem toho sa pravidelne zapájajú do súťaží v časopisoch, a potom so zvedavosťou očakávajú nové číslo, či náhodou nevyhral niekto z nás. Tento školský rok sa usmialo šťastie na tretiakov, ktorí boli ocení ako kolektív a dostali hru Človeče, nehnevaj sa!

          • Čítanie a tvorenie s obľúbeným zvieratkom

          • V mesiaci marec sa štvrtáci venovali individuálnemu čítaniu mimočítankovej literatúry – Tuláčik a Klára od spisovateľa Ericha Jakuba Grocha, ktorá nádherne prezentuje priateľstvo dievčatka a psíka. Takéto spojenie je veľmi dôležité pre život detí i zvieratiek.
            Deti o knihe besedovali, diskutovali, boli motivovaní k napísaniu triednej knihy o svojom obľúbenom zvieratku. Štvrtácka kniha o obľúbenom maznáčikovi je prístupná k nahliadnutiu v obecnej knižnici. Po prečítaní knihy svojimi odpoveďami dokazovali v skupinovej práci, ako na nich príbehy knihy zapôsobili.  Bolo vidieť z reakcií pri prezentáciach, že ich čítanie bavilo a nemali problém napísať odporúčania na čítanie pre svojich spolužiakov z iných škôl.

             

          • Čo sa robilo s pudingom v štvrtej triede?

          • Pracovné vyučovanie v štvrtej triede a puding? Áno, presne tak. Puding sa varil vanilkový a čokoládový. Žiaci a žiačky si nachystali mištičky s ovocím a piškótkami. Miešali mlieko s pudingom a trpezlivo čakali na uvarenú pudingovú hmotu. Niektorí si puding ozdobili aj šľahačkou. Chute štvrtákov sú rôzne – aj chutil viac čokoládový puding ako vanilkový, aj niekto neochutnal vôbec, aj niekto puding vôbec nejedáva, ale práve v spoločnosti spolužiakov ochutnal. Postup pri varení pudingu zaznamenal každý žiak do zošita čítanie. Bola to praktická a jedacia hodina.


             

          • Súťaž Janko Hraško ešte žije

          • Vo štvrtok cez veľkonočné prázdniny potešil mail, v ktorom stálo, že 4 štvrtáčky a jeden štvrták sú pozvaní na slávnostné vyhodnotenie súťaže Janko Hraško ešte žije. Konalo sa 6. apríla 2024 v Martine. Bola to tvorba poézie a prózy na tému Janko Hraško, vyhlásená už v októbri minulého roka. Janko Hraško je vraj postava z Turca, priamo z Turian. Antikvariát Mädokýš v Martine, kde sa konalo vyhodnoteie, všetkých prekvapil svojimi úzkymi zmenšenými priestormi, plnými starých kníh a vzácnych obrazov a spomienok na rôzne významné osobnosti nášho spoločenského života.

            Akadémia Hraškológie, Úrad prezidenta Rozprávkovej republiky Janka Hraška v spolupráci s múzeom Janka Hraška a literárnym klubom Mädokýš v Martine udelil tituly v kategórii Hráščatá: Magisterka Hraškológie v poézii a súčasne za získanie 2. miesta Linde Divékyovej, Laure Bakovej za prózu. Titul bakalár Hraškológie získali: Stela Kaňová za prózu, Mia Besedová za poéziu a Ladislav Jančo za poéziu.

            Malé občerstvenie chutilo. Zážitky boli nesmierne zaujímavé. Deti ocenili milotu a dobrotu usporiadateľov. Spoznali Ing. Jana Cígera, ktorý je známy z médií. Doprovod deťom robila pani zástupkyňa a mamina Mii Besedovej. Bol to skvelý program na sobotu.

          • Noc s rozprávkarom - sobota ráno

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Noc s rozprávkarom - sobota ráno .

            Noc s rozprávkarom – sobota 12.4. 2024

            Niekto vyspatý, niekto nevyspatý, ale šťastný sa zobudil do krásneho jarného rána. Vtáčiky spievali a deti štebotali o tom, ako skvelo zvládli ranné vstávanie. O pol ôsmej sa spoločne naraňajkovali. Včera získali nové informácie o živote mravcov, o ich pracovitosti a užitočnosti, hoci sú veľmi maličké. Žijú v kolóniách a stavajú si pevné mraveniská. Naša škola je mravenisko, v ktorom pracovali na úlohách k téme Ferdo Mravec šikovné detičky. Zvedavé detičky so zdravým rozumom boli aktívne aj pri vyhodnotení celého podujatia. Napísali Milé poznámky. Ako spomienka na dnešnú noc im bola odovzdaná záložka.  Snaživé, trpezlivé, priateľské deti zanechali školu na vyučovanie upratanú, s lavicami na svojom mieste. 9. ročník bol vraj vtipný, zábavný, poučný. Ďakujeme aj pani učiteľkám za ochotu podieľať sa na príprave i realizácii tohto atraktívneho podujatia pre deti.

          • Okresné finále vo florbale

          • Po dlhej športovej odmlke sa našim chlapcom florbalistom podarilo vo štvrtok 4. 4. 2024 vybojovať krásne 2. miesto v okrese. Cesta za úspechom vôbec nebola jednoduchá. Najskôr naši žiaci vyhrali svoju skupinu, z ktorej postúpili do finále obvodného kola. Tam ich čakal neľahký súper z Novák, no naši chlapci zvíťazili a dostali sa do okresného finále. Žiaci poctivo trénovali pod vedením p. uč. Oršulovej a pripravovali sa na zápasy v okresnom kole, ktoré sa odohrali v Prievidzi. Čakali ich ťažkí súperi z Handlovej, Nedožier Brezian a zo ZŠ Energetikov Prievidza. Naši chlapci sa nevzdávali a do každého zápasu išli v plnom nasadení s odhodlaním vyhrať. Po veľmi vyrovnaných zápasoch prišlo vyhodnotenie a chlapci sa tešili z krásneho 2. miesta. My im všetkým ešte raz blahoželáme a tešíme sa z ich úspechu.

          • Marec v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec v ŠKD.

            Marec v ŠKD bol opäť zaujímavý a plný rôznych aktivít. Keďže je tento mesiac venovaný knihám, rozprávali sme sa s deťmi o ich obľúbených knižkách a kreslili svojich obľúbených knižných hrdinov. Nezabudli sme ani na dva marcové sviatky – MDŽ a Deň učiteľov. Mamičky a pani učiteľky deti obdarovali vlastnoručne vyrobenými darčekmi. Pripomenuli sme si Svetový deň vody a vyrobili plagát. K veľkej noci vyrobili veľkonočných zajačikov, pohľadnicu a vonku hľadali ukryté veľkonočné vajíčka. Keďže nám praje počasie, veľa času trávime na školskom dvore.

          • Zápis do prvého ročníka

          • 2. apríl 2024 bol pre osemnástich predškolákov výnimočným dňom, pretože sa zúčastnili zápisu do 1. triedy. Keďže preukázali svoju školskú zrelosť, od septembra sa stanú riadnymi žiakmi našej školy. Na všetkých zapísaných prváčikov sa už teraz teší ich budúca triedna pani učiteľka Mgr. Alena Môciková. 

          • Veľkonočné hľadanie vajíčok

          • Iný kraj, iný mrav. Toto slovenské príslovie vystihuje aj slávenie veľkonočných sviatkov v rôznych krajinách. Naši žiaci dobre poznajú slovenské zvyky a tradície, a preto sa postupne oboznamujú i s tradíciami krajín, ktorých jazyk sa učia. Keďže sa v škole od prvého ročníka vyučuje anglický jazyk, pani učiteľky mladším žiakom pripravili aktivitu EASTER EGGS HUNT (hľadanie veľkonočných vajíčok), ktorá je veľmi obľúbená v anglicky hovoriacich krajinách. Prváci a druháci hľadali vajíčka v triedach. Pre tretiakov a štvrtákov ich skryl EASTER BUNNY (veľkonočný zajac) do knižnice. 🐇🥚🥚🥚🥚🥚

          • Všetko za minútu

          • Posledný deň pred veľkonočnými prázdninami sme si spríjemnili už tradičnou športovo-zábavnou súťažou Všetko za minútu. Tento rok prebehol už jej 26. ročník a tematika sa niesla v znamení netradičných športov – frisbee, ringo, stolný tenis či bedminton. Pani učiteľka Hanusová žiakom priblížila svoj osobný zážitok a účasť v štafetovom behu tímov pod názvom Od Tatier k Dunaju. Žiaci s úžasom počúvali, čo všetko musela absolvovať počas dlhého a náročného behu. Ďalšími hosťami boli členovia Klubu stolných tenistov Diviaky nad Nitricou – p. Marián Caňo a p. Peter Ševce, ktorí predviedli krátke ukážky zo stolného tenisu a porozprávali žiakom o svojom tíme, o úspechoch, ktoré dosiahli i o tom, že by boli veľmi radi, keby sa aj naši žiaci v budúcnosti venovali tomuto zaujímavému športu. Atmosféra v telocvični bola výborná, publikum povzbudzovalo svojich spolužiakov a športovci sa svojimi výkonmi snažili potešiť nejedného diváka. Súčasťou vyhodnotenia bola aj naša bývalá žiačka Lucka Hanusová, ktorá so svojím minuloročným tímom odovzdala pohár novému víťaznému tímu Frisbee. Aj keď je víťazom len jeden, pre nás všetkých zvíťazili všetci, ktorí sa dnešnej súťaže aktívne zúčastnili. Už teraz sa tešíme na ďalší 27. ročník.

          • Dejepisná exkurzia

          • Na svete je veľa miest, ktoré v nás zanechajú silnú spomienku. Takým miestom je aj koncentračný tábor Auschwitz – Birkenau v poľskom Osvienčime. Nikoho nenechá ani na zlomok sekundy zapochybovať o tom, aké zverstvá tu napáchali fašistickí zločinci na nevinných ľuďoch len preto, že boli príslušníkmi iného národa, rasy alebo nesúhlasili s ideológiou fašizmu. Dňa 22. marca 2024 žiaci a pedagógovia našej školy navštívili toto pamätné miesto. Na každom kroku sme doslova pociťovali bezmocnosť, strach a beznádej tých, ktorí sem boli v rokoch 1940-1945 deportovaní a väčšina z nich sa už nikdy nevrátila domov. Pri vstupe nás privítal svetoznámy cynický nápis „Arbeit macht frei“ – „Práca oslobodzuje“. Dnes vieme, že toto heslo bolo zneužité nacistami a skutočnosť bola celkom odlišná. V tábore sme si s doprovodom sprievodcu prehliadli niektoré bloky (budovy), kde sme mohli vidieť rôzne fotografie vypovedajúce o neuveriteľných hrôzach, ktoré sa v tábore diali. Asi najstrašnejší bol pohľad na rôzne predmety, ktoré tu po väzňoch zostali. Dozvedeli sme sa, akým strašným spôsobom prebiehala deportácia ľudí a akým krutým spôsobom sa s nimi následne zaobchádzalo. Len ťažko môžeme uveriť, že niečo takéto sa mohlo diať pred osemdesiatimi rokmi, čo nie je tak veľmi dávno. Toto miesto nám ukázalo, že každý okamih v našom živote má nesmiernu cenu a hodnotu a aké máme šťastie, že môžeme žiť slobodne. Touto návštevou sme zároveň vyjadrili úctu obetiam holokaustu, na ktoré nikdy nezabudneme.

          • Matematický klokan

          • Dňa 26.marca 2024 sa 47 žiakov našej školy zapojilo do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Naši žiaci dnes patrili k až 74 000 odvážlivcov, ktorí sa popasovali s úlohami tejto medzinárodnej súťaže. Prvácki „klokankovia“ súťažili v skupinke, v ktorej im pani učiteľka pomáhala čítať zadania úloh, no o riešeniach rozhodli sami. Klokankovia 2., 3. a 4. ročníka v sústredenej atmosfére hľadali riešenia zaujímavých úloh. Ako zachytili aj fotografie, žiaci tuho premýšľali, kreslili pomocné obrázky, aj prsty pomáhali, len aby sa dopracovali k správnym odpovediam. Rovnako v skupine Školák, Benjamín a Kadet naši piataci, šiestaci, siedmaci a deviataci čítali s porozumením, pozorne zvažovali možnosti riešení. Ako to všetko vyhodnotia organizátori súťaže sa dozvieme 17.apríla 2024, kedy budú výsledky zverejnené na www.talentida.sk. Súťažiacim matematikom držíme palce!

          • Február v ŠKD

          •  

            Vo februári sme sa s deťmi z ŠKD venovali rôznym aktivitám. Rozprávali sme sa o fašiangových tradíciach, vyrábali šašov, škrabošky, valentínky. Fašiangové obdobie sme zakončili karnevalom, kde sa deti premenili na rôzne rozprávkové bytosti.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121 97225 Diviaky nad Nitricou Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania: 0950 559 404 jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226 materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy: Mgr. Gabriela Paulďurová 0910 88 64 62
      • ekonomický úsek. Janka Hagarová , Jana Mikulášová 0911 886 462 skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová, romanamendelova25@gmail.com konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00. Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje