• Cesta Nasti Kuzminovej

          • S dnešným účelovým cvičením (5. -8.ročník) a didaktickými hrami (1.-4.ročník) bola spojená aktivita CESTA NASTI KUZMINOVEJ. Túto aktivitu zastrešoval Slovenský olympijský výbor a spočívala v odšportovaní 200km ľubovoľným spôsobom. Nám sa túto vzdialenosť podarilo hravo dosiahnuť. Kilometrov sme nazbierali dokonca 6-krát viac! Odšportovali sme spolu ako jeden tím 1 278,7 km. 👏👏👏

          • Deň rodiny

          • Oci, mami, poďte s nami prežiť zábavno-kultúrne popoludnie pri príležitosti osláv Dňa rodiny! Čaká  vás zaujímavý program, výstava žiackych výtvarných prác, minitrhy s výrobkami vytvorenými ručičkami žiakov a iné. Už teraz sa na vás tešíme! A možno príde aj Minnie a Mickey Mouse.

          • Medzinárodný deň detí 

          • Medzinárodný deň detí oslávili žiaci spoločne s pani učiteľkami športovo-zábavnými aktivitami. Najskôr sa víťazi triednych kôl zúčastnili športovej súťaže Všetko za minútu, kde svojimi vynikajúcimi výkonmi potešili nejedného diváka. Diváci sa im odvďačili potleskom, povzbudzovaním a nakoniec i mexickou vlnou. Celé podujatie prebiehalo v priateľskej atmosfére. Súťažiaci boli odmenení krásnymi cenami i potleskom, ktorý sa niesol celou telocvičňou. Po ukončení súťaže si žiaci trošku oddýchli v triedach a potom sa presunuli von. V areáli školy si žiaci pripravili vlastné športovo-zábavné aktivity, ktorými prechádzali všetky triedy. Počas celej akcie bolo počuť príjemnú hudbu, vládla športová, priateľská a hlavne radostná atmosféra. Veríme, že žiaci si tento deň užili naplno.  

          • Stretnutie generácií

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Stretnutie generácií .

            Včera sme strávili krásny čas s našimi seniormi v domove sociálnych služieb na Bankách. Dievčatá z 2. ročníka Zuzka V., Zarka K., Emka I., z 3.ročníka Zuzka D., Vaneska B. a zo 4. ročníka Paťka M., Sárka M., Abbie H. im zaspievali pekné ľudové piesne. Potom si každá našla miesto obklopená starkými, aby im prečítali pekné príbehy. Na oplátku si niektorí s nimi zaspievali a porozprávali dievčatám o svojom živote. Veríme, že sme ich potešili a trochu im spestrili ich denný harmonogram. Budeme rady, keď takýchto príležitosti bude viac.

          • ŠKD II. v máji

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD II. v máji.

            Májová družina bola opäť pestrá. Deti sú hravé, tvorivé a radi objavujú nové veci. Popri hravých činnostiach sme tvorili pre mamičky a aj pre starých rodičov. Bádali sme v morskom svete, hrali rôzne spoločenské hry a vymýšľali si svoje vlastné hry. Väčšinu času stále trávime na čerstvom vzduchu. :-)

          • Párty s poéziou

          • Štvrtácke čitateľské zážitky sa tvorili v mesiaci máj pri čítaní kníh spisovateľky Ľudmily Podjavorinskej. V apríli tohto roku mala 150. výročie narodenia. Žiaci popri čítaní premýšľali nad zadanými úlohami. V piatok 27. mája počas párty s poéziou predstavili knihu, svoje dojmy a zarecitovali báseň podľa vlastného výberu. Aj by knihy posunuli ďalej aj nie kvôli zastaraným výrazom. Názory po prečítaní sa môžu rôzniť, tak je to správne. Podstatné je, že žiaci sa navzájom počúvali, poúčali, oceňovali a občerstvovali. Všetkým všetko z «občerstvovacieho» stola chutilo. Maminám za pochúťky vyslovujeme veľké ďakujem.

          • Kresba a text

          • Už v minulosti Komenský vedel, že „učiteľ nemôže učiť toľko, koľko by sám mohol, ale len toľko, koľko môže žiak pochopiť.“ Je to naozaj tak? Štvrtáci sa dali pozvať k tretiakom, aby si overili vzťah medzi kresbou a textom.
            Najskôr štvrtáci precízne pozorovali ilustráciu Martiny Matlovičovej. Ich úlohou bolo opísať postavy, predmety, vlastnosti, činnosti, rozmiestnenie na ploche. Opis vylepšovali aj pri prepise v počítači. Až s takto pripraveným textom navštívili tretiakov. Tretiaci sa pokúsili daný text zhmotniť do ilustrácie. Pri práci v skupinách veľa diskutovali o tom, kde začať, čo znamenajú jednotlivé slová, aby dosiahli čo najlepší spoločný cieľ – najvernejší obraz zatiaľ neznámej ilustrácie len na základe štvrtáckeho textu. Predstavivosť a fantázia pri tvorení sa rozvíjala u všetkých. V triede vládla kreatívna krásna pracovná atmosféra.

            Zaujímavé bolo kritické štvrtácke zistenie pri prezentácii: informácie v opise poskytli nepresne, nepopísali správne rozmiestnenie, tvar vecí, nabudúce chcú vytvoriť presnejší opis...Ocenili tretiacku zanietenosť, vystihnutie detailov i to, že prvý pokus si zaslúži veľkú pochvalu.
            Tretiaci pochválili nápad! Vyjadrili radosť z práce, ocenili štvrtácke prejavy podpory pri tvorení, povzbudivé slová, no i silu neprezradiť aká je skutočná ilustrácia. Skutočnú ilustráciu, ku ktorej sa mali priblížiť, tretiaci uvideli až na záver. V triede sme počuli prekvapivé: „To naozaj?“ Hodina tvorenia a pozorovania znamenala posun žiakov v náhľade na písaný a hovorený text. Táto aktivita potvrdila životnú pravdu, že každý človek vníma slovo iným spôsobom. A je potvrdením aj Komenského myšlienky, že žiaci z textu dokázali nakresliť to, koľko mohli z neho pochopiť.

          • Liečivé rastliny v ŠKD I.

          •  

            Nájdeme ich na lúke, v lese, v záhradke...sú všade vôkol nás. Mnohé deti vedia, že lieky nemáme iba z lekárne, ale priamo z prírody. S deťmi z ŠKD I. sme si pozreli prezentáciu o liečivých rastlinách, porozprávali sme sa o ich využití. Na školskom dvore hľadali liečivé rastlinky, spoločne ich pomenovali. Vyrobili plagát a šálku "teplého čaju zo šalvie".

          • Dievčia dolina - exkurzia

          • S obcou Diviaky nad Nitricou je spojená povesť Dievčia dolina. Povesť sa viaže na udalosti z dávnej histórie – už z roku 1530. Vtedy Turci podnikali nájazdy s cieľom rozšíriť svoje územie, dostali sa aj na hornú Nitru. Tretiaci sa s povesťou, v ktorej krutým spôsobom prišla o život mladá dievčina Katka, stretli na vyučovaní čítania a vlastivedy. Povesť sa spomína sa aj v monografii Diviaky nad Nitricou, Diviacka Nová Ves. Tretiaci boli zvedaví na presné miesto v Strážovských vrchoch, v ktorých Dievčia dolina leží. Dňa 18. 05. 2022 sa zúčastnili pod vedením rodeného „Diviačana“, pána Jožka Žovina, turistickej exkurzie do Dievčej doliny. Slovná zásoba sa tretiakom počas turistiky rozšírila o vzácne pôvodné názvy: Ulická cesta, Schotňa, Vápenica, Brôdky, Podviničie, Jahodica, Vinná, Gáborovská, Čaradovská, Ležisko, Dielce, Patočina, Špitálska hora, ...., ktoré o diviackom chotári dosiaľ nepoznali. Názvy si tretiaci so záujmom zapísali, aby si aj oni mohli vyskúšať úlohu sprievodcov. Zistili, že Dievčia dolina je pomerne dlhá s bohatstvom horských pramienkov. Čas strávený turistickou exkurziou nás presvedčil, že múdrych, činorodých, pokorných, skúsených starších obyvateľov našej obce, by sme mali viac počúvať. Ďakujeme za krásne strávený čas v našom chotári!

          • Deň rodiny v ŠKD I.

          •  

            Dňa 15. mája si ľudia po celom svete pripomínajú Svetový deň rodiny. Aj my sme si tento deň pripomenuli spolu s deťmi z ŠKD. Kreslili svoju rodinu a vyrobili aj plagát.

          • Klokan 2022

          • Matematická súťaž Klokan učarovala tridsiatim dvom žiakom našej školy. Dňa 11. apríla 2022 sa zapojili do najmasovejšej medzinárodnej súťaže. Dobrovoľne sa popasovali so zaujímavými úlohami rozvíjajúcimi matematické myslenie. Ako zachytili fotografie, žiaci tuho premýšľali, kreslili pomocné obrázky, aj prsty pomáhali, cieľom bolo dopracovať s k správnym výsledkom. Žiaci si za najlepší osobný výkon zaslúžia pochvalu! A ako to všetko vyhodnotili organizátori súťaže? Titul Úspešný riešiteľ znamená, že sa žiak zaradil medzi 20% - pätinu najúspešnejších riešiteľov na Slovensku. Tento titul si svojim matematickým myslením zaslúžili: Maťko Petráš,  z 1.A, Zuzka Vaňová z 2.A, Marcusko Kaňa a Maťko Vaňo z 3.A a Lucka Hanusová z 8.A! Srdečne gratulujeme a tešíme sa z úspechu!

          • Slávik - školské kolo

          • Radosť aj trošku správneho napätia, zvonkohra, odvaha, najlepší osobný spevácky výkon, láska k spevu, porota, hlasová rozcvička, Slávik, umenie – to sú slovné spojenia, ktoré patria k speváckej súťaži Slávik Slovenska. Do školského kola sa svojimi originálnymi výkonmi v triednych kolách nominovalo 14 spevákov a speváčok. Porota v zložení: Mgr. Iliašová a žiačky Hanka Kalfasová s Liliankou Pročkovou mali náročné rozhodovanie. 
            V I. kategórii: 1. miesto Zuzka Vaňová, 2.A
                    2. miesto Maťko Vaňo, 3.A
                    3. miesto Agátka Hrdá, 1.A
            V II. kategórii:1. miesto Paťka Mišejová, 4.A
                    2. miesto Abbie Hlinková, 4.A
            V III. kategórii:1. miesto Lucka Hanusová, 8.A
                    2. miesto Natálka Belková, 7.A
            Srdečne gratulujeme!
             

          • DEŇ MATIEK V ŠKD I.

          •  

            Rozmýšľal som celý deň, čo Ti mamka darujem. V tom ručičky moje vravia, že Ti pekný darček spravia. Šikovné sú, veď to vieš, dnes si darček pozrieť smieš. Spravil som ho z lásky, mama, veď to dobre vieš.

          • Rodičovské čítanie 4

          • V apríli mali tretiaci pútavú hodinu čítania pod vedením Zuzkinej mamičky pani Katky Dodokovej. Pani Dodoková do 3.A starostlivo a zmysluplne vybrala dve obľúbené knihy svojho detstva: Sibirôčku spisovateľky Lýdie Čárskej a Dubkáčika a Budkáčika spisovateľa Jozefa Cígera Hronského. Tretiakov vtiahol krásny prejav do dobrodružného deja knižočiek. Na otázku: „Aký bol príbeh?“ sa ozývali slová: mega, supermega, zaujímavý, krásny, napínavý,... a vďaka koláčikom Zuzkinej mamičky aj sladko-chrumkavý! Pani Dodoková s láskou hovorila o svojom čitateľskom vzore, milovníčke kníh, podporovateľke čítania a rozhovorov o knihách, svojej babičke. Vážime si, že nám dovolila nazrieť do rodinného albumu, aby sme babičku Boženku videli na fotografii. Svojou skutočnou životnou láskou k čítaniu kníh sa obe dámy stali aj našim čitateľským vzorom. Tretiaci predstavili knihy, ktoré práve čítajú. Väčšinou sú to autorské rozprávky súčasných autorov detskej literatúry. Po zážitkovom čítaní však majú tretiaci chuť čítať oba knižné tituly! Hoci sú knižočky na knižnou trhu už desaťročia, oslovujú hodnotami priateľstva, lásky, úcty k druhému, úprimných vzťahov. Ďakujeme pani Katke Dodokovej za krásny čitateľské zážitok!

          • Deň narcisov, 28.apríl 2022

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov, 28.apríl 2022.

            Na svete sú rôzne zbierky, avšak pre slovenských onkologických pacientov je práve zbierka „Deň narcisov“ tá najvzácnejšia. Tento rok ju Liga proti rakovine realizovala opäť aj v uliciach našich miest a obcí. Naša škola v spolupráci s členkami ZO SZZP Diviacka Nová Ves sa opäť stala spoluorganizátorom tejto jedinečnej zbierky. Žlté narcisy boli ponúkané nielen žiakom a zamestnancom školy, ale aj občanom obcí Diviaky nad Nitricou, Banky a Diviacka nová Ves. Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí túto akciu podporili a vyjadrili spolupatričnosť s onkologickými pacientmi a ich rodinami. Na účet Ligy proti rakovine poputuje suma 1133,96 eur. ĎAKUJEME.

          • ŠKD II. v apríli

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album ŠKD II. v apríli.

            Mesiac apríl nám priniesol veľa krásnych dní a sviatkov. Jedným z takýchto dní bol deň vtáctva a my sme sa o nich všeličo dozvedeli. Potom prišlo obdobie veľkonočných sviatkov, ktoré sme strávili výrobou jednoduchých ozdôb. Hravými aktivitami sme si skrášlili deň Zeme a deň tučniakov. :-)

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121 97225 Diviaky nad Nitricou Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania: 0950 559 404 jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226 materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy: Mgr. Gabriela Paulďurová 0910 88 64 62
      • ekonomický úsek. Janka Hagarová , Jana Mikulášová 0911 886 462 skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová, romanamendelova25@gmail.com konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00. Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje