• Apríl v ŠKD

          • Prvý apríl nie je len deň bláznov, ale je aj svetovým dňom vtákov. Aj to bol dôvod, pre ktorý sme sa rozhodli pár z nich chovať aj v našej ŠKD. Vyrobili sme si kurín a do neho si každý z nás vyrobil svojho vtáčika – sliepočku alebo kuriatko. Po Veľkej noci sme sa vrátili oddýchnutí, čo bolo veľmi dobré, lebo nás čakal náročný týždeň. Celý týždeň sme totiž venovali našej Zemi. Najskôr sme porozmýšľali, ako naším konaním môžeme našej Zemi pomôcť a potom sme si ju aj vyrobili pomocou rôznych techník. Naučili sme sa a vyskúšali sme si aj novú výtvarnú techniku tzv. kašírovanie. Pomocou nej sme si vytvorili vlastné zemegule. Vo štvrtok sme si tradične zasadili nový prírastok do našej záhrady. Tento rok to bol kríček čučoriedky. Dúfame, že sa jej bude dariť a čoskoro budeme môcť ochutnať jej plody. Na záver náročného týždňa sme sa vybrali na prechádzku po našej dedine a pozbierali sme odpadky, ktoré našej planéte nepridávajú na kráse. Jar prišla v celej kráse a všetko naokolo kvitne. Mnohé kvietky nie sú len krásne, ale majú aj liečivé schopnosti. Spolu s pani vychovávateľkami sme sa naučili, ktoré kvietky nám pomôžu zahnať kašeľ, či bolesť hlavy. Aby sme na to nezabudli, vytvorili sme si herbáre, ktoré si môžeme kedykoľvek prelistovať a pripomenúť si, ktorá rastlinka na čo slúži. Slniečko svieti a nás to čoraz viac láka vytiahnuť bicykle, či kolobežky a preto sme si pripomenuli význam niektorých dopravných značiek a hlavne to, ako sa máme správať ne ceste. Počas dvoch týždňov sme mali v ŠKD aj skvelé pomocníčky. Na povinnej pedagogickej praxi sme mali dve bývalé žiačky našej školy, z ktorých raz budú pani vychovávateľky, alebo pani učiteľky. Ďakujeme im za pomoc a príjemne strávený čas a prajeme im, aby sa im v škole darilo. Krásne počasie nás láka tráviť čoraz viac času na školskom dvore, ale keď občas zaprší, nenudíme sa ani v triede.

          • Otvorená hodina zumby

          • Posledný aprílový piatok sa v školskej telocvični uskutočnila otvorená hodina zumby. Dievčatá navštevujúce tento krúžok pod vedením Niky Môcikovej predviedli svojim príbuzným, čo sa počas školského roka naučili.

          • Deň narcisov

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Deň narcisov.

            Deň narcisov Už dvadsiatykrát naša škola podporila zbierku Ligy proti rakovine - Deň narcisov. Tí, ktorí si pripli žltý kvietok, vyjadrili solidaritu s onkologickými pacientami a ich rodinami. Už tradične sme spolupracovali s členkami ZO SZZP Diviacka Nová Ves. Aj vďaka ich pomoci a aktivite našich dobrovoľníkov sa podarilo v našich obciach vyzbierať spolu 1165€, ktoré boli poslané na účet Ligy proti rakovine. Všetkým patrí veľké ĎAKUJEME.

          • Slávik - školské kolo


          • Najväčšia koncentrácia muzikálnych detí z celej našej školy bola dňa 26.apríla 2023 v 3.A. Stretli sa tu deti, ktoré vedia veľmi dobre pracovať so svojimi hlasivkami, obľubujú slovenské ľudové piesne, svojim spevom vedia šíriť krásu našich ľudových piesní aj do okolia a sú postupujúcimi z triednych kôl speváckej súťaže Slávik Slovenska. V troch kategóriách súťažilo v školskom kole až 17 speváckych talentov. Ich spevácke výkony boli úžasné! Porota v zložení: pani učiteľka Jánošková a ôsmačky Emmka Iliašová a Paťka Horniaková mala nezávideniahodnú úlohu – rozhodnúť o umiestnení spevákov. A aký je verdikt? V I. kategórii v silnej konkurencii sa o 1. miesto delili šikovné speváčky-tretiačky: Katka Dodoková a Zuzanka Vaňová, 2. miesto Elly Čahojová z 2.A, 3. miesto Dorotka Paulďurová z 1.A. V II. kategórii svojim spevom a vlastným sprievodom na heligónke porotkyne očarila a 1.miesto získala Leuška Špeťková z 5.A, 2.miesto Vaneska Iliašová zo 4.A, 3. miesto Dávidko Vavro zo 4.A V III. kategórii: 1. miesto Lilianka Pročková. Oceneným srdečne blahoželáme! Radosť v srdci a krásne pocity si však odnesú všetci prítomní. Vďaka úžasným slovám uznania, ktoré si vzájomne vyjadrili súťažiaci speváci! Je krásne počuť slová ocenenia: „som prekvapená, že aj menšie deti spievajú tak čisto a pekne“, „je asi ťažké a veľmi sa mi páčil spev a hra na heligónke“, „prekvapil ma pestrý výber ľudových piesní“, ... Na výnimočnom stretnutí „školských slávikov“ radostne zaznela aj pieseň, ktorá je symbolom školy – školská hymna. Ďakujeme za krásne umelecky a krásne ľudsky strávený čas!

          • PASOVANIE PRVÁKOV ZA ČITATEĽOV KNIŽNICE

          • Po osemmesačnej školskej usilovnej práci poznajú naši prváci všetkých 46 písmen slovenskej abecedy a dokážu čítať správnou technikou. Aby mohli svoje čitateľské zručnosti zdokonaľovať, stali sa dnes oficiálnymi čitateľmi Obecnej knižnice v Diviakoch nad Nitricou.

          • Deň Zeme

          • Oslava Dňa Zeme

            Dnes sme oslavovali spolu s našou Zemou jej sviatok. Pre žiakov boli pripravené zaujímavé aktivity. V triede bol premietaný film o živote zvierat počas roka. Pán Balucha z Lesnej správy Nitrianske Rudno pripravil zaujímavú besedu o živote v lese spojenú s názornými ukážkami.

            Žiaci 9. ročníka pripravili pre mladších spolužiakov aktivity s envrontematikou. Deti vyrábali záložky z prírodných materiálov, triedili odpad, hádzali šiškou na cieľ, prekonávali prekážkovú dráhu a svoje vedomosti si overili riešením pracovných listov a v kvíze kahoot. Deň bol plný zábavy a zážitkov.

          • Marec v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Marec v ŠKD.

            V ŠKD sme mali veľmi zaujímavý marec. Hneď na začiatku marca sme sa vrátili v čase, a to rovno do stredoveku. Pani vychovávateľka Maťka nám porozprávala veľa zaujímavostí o hradoch a zámkoch na Slovensku a aj o svojej práci sprievodkyne na Bojnickom zámku. My sme sa potom zahrali na stredovekých staviteľov a vytvorili sme si vlastné hrady. Určite aj vy poznáte rozprávku o čarovných fazuľkách, ktoré vyrástli až do oblakov a tam bol hrad, v ktorom býval obor so sliepkou, ktorá znášala zlaté vajíčka. V ŠKD sme tiež sadili čarovné semienka, z ktorých vyrastú rastlinky, ktoré prinesú bohatú úrodu uhoriek, rajčín, či ako korenie prevoňajú jedlo v mamičkinej kuchyni. Okolo nás sa prebúdza príroda a ako prvé vystrkujú hlávky krehké kvietky snežienok narcisov a tulipánov. Kvietkami sme potešili aj všetky dôležité ženy v našom okolí a tiež pani učiteľky, ktoré mali tiež svoj sviatok. Nič na tomto svete by bez vody neprežilo a tak sme si v ŠKD pripomenuli, aká je voda a hlavne jej ochrana dôležitá. Marec je mesiac knihy a na to sme nezabudli ani my. Navštívili sme knižnicu, vyrobili sme si farebné záložky, aj sme si vyskúšali, ako sa vyrába kniha. Dve naše knižky poputovali do našej materskej škôlky a dúfame, že sa škôlkarom knižky páčia a pani učiteľky im krátke rozprávky čítajú pred spaním. Pripravili sme sa aj na Veľkú noc a vyrobili sme si nielen farebné kraslice, ale vyzdobili sme si školu a budovu ŠKD. Dúfame, že počasie a slniečko nám budú priať a my budeme môcť viac času tráviť hrami na školskom ihrisku.

          • Marec mesiac knihy

          • Počas mesiaca marca nenavštevovali žiaci knižnicu, ale navštívila knižnica žiakov. Priamo v ich triedach boli totiž vytvorené triedne knižnice. Z knižiek si žiaci môžu čítať počas prestávok alebo počas pobytu v ŠKD, prípadne si knižku požičať i domov. 

          • Najdlhšia štvrtácka báseň

          • Štvrtáci sa učili o Bratislave na hodinách vlastivedy, čítali Osmijanko sa vracia, ktorého napísala Bendová a vysielal sa v slovenskom rozhlase, pracovali s textami a obrázkami o Bratislave v časopise Fifik, no a samozrejme tvorili. Tvorili doma básne na tému Bratislava a Osmijanko. Pri prezentácii v škole vzkrsla myšlienka - pospájať verše básničiek dokopy a vytvoriť veľkolepú báseň o Bratislave. Vzniklo básnické dielko, ktoré má 87 veršov a žiaci sú na tvorenie veľmi pyšní. Umiestnili ju na poster, kde si každý žiak svoje verše farebne zvýraznil. Posúďte aj vy, či sa z nej dá veľa dozvedieť o našom hlavnom meste.

             

          • Európsky kvíz o peniazoch

          • Žiaci deviateho ročníka sa zapojili do národného kola súťaže Európsky kvíz o peniazoch. Bolo zaujímavé súťažiť spolu s 280 školami z celého Slovenska cez platformu Kahoot. Aj keď sme neobsadili prvé priečky bola to zábava a adrenalín a aj možnosť vzdelávať sa zábavnou formou.

          • KARNEVAL V ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album KARNEVAL V ŠKD.

            Fašiangové obdobie sme s deťmi z ŠKD ukončili karnevalom, kde sa deti premenili na rôzne rozprávkové bytosti, detských hrdinov,...Atmosféru nám pomohli spríjemniť aj žiaci 8. ročníka, ktorí sa zahrali na animátorov, čo deti veľmi ocenili. Odchádzali plní zážitkov a s medailou a diplomom v ruke.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dnes 16. 02. 2023 sa spoločne v knižnici stretli všetci milovníci umeleckého slova. Už tradične sa zapájame do najstaršej a najprestížnejšej súťaže v prednese poézie i prózy Hviezdoslavov Kubín. Tento rok išlo už o 69. ročník a nás teší, že o recitátorov nebola núdza. Všetci zúčastnení si zaslúžia pochvalu, pretože si vybrali zábavné i originálne texty, ktoré dokázali zaujať nejedného poslucháča. Nechýbala expresívnosť prejavu, nadšenie z počutého, videného, potlesk či netrpezlivosť z vyhlásenia výsledkov. Porota to nemala jednoduché, pretože výkony recitátorov boli vyrovnané a kvalitné. Tento rok nás v okresnom kole budú reprezentovať Zuzka Dodoková (IV. A), Sárka Mikulová (V. A), Paľko Golej (VIII. A) a Lucka Hanusová (IX. A). Všetkým srdečne gratulujeme a prajeme veľa síl do ďalšieho kola!  

          • Lyžiarsky výcvik Cigeľ

          • Žiaci štvrtého ročníka absolvovali v dňoch 6. - 10.2.2023 základný lyžiarsky výcvik s dennou dochádzkou. Do lyžiarskeho strediska SKI CIGEĽ nám zabezpečila komfortnú dopravu firma Bogobus. Začiatočníci si počas slnečného, no mrazivého týždňa osvojili základnú techniku lyžovania a pokročilí si zdokonalili svoje lyžiarske zručnosti. Video nájdete na: https://www.youtube.com/watch?v=WEYLTg-wbiE. 

          • Január 2023

          •  

            Po prázdninách sme sa do ŠKD vrátili všetci zdraví a plní síl. Veľmi nás potešili nové hračky, ktoré sme si našli pod stromčekom – tangramy ,stolný futbal, vyšívanie,...a hneď sme ich naplno vyskúšali. V januári sme sa venovali predovšetkým zvieratkám – tým, ktoré zimu pre svoj život potrebujú; tým, ktoré zimu prespia a hlavne tým, ktoré potrebujú našu pomoc, aby sa dožili jari. S pani vychovávateľkami sme preto vyrobili kŕmidlá pre vtáčiky, ktoré sme rozvešali po areály našej školy. Nezabudli sme ani na rôzne zimné športy a na to, že aj my sa pred zimou musíme poriadne obliekať a tak sme sa zahrali na módnych návrhárov a navrhli sme si vlastné teplé čiapky a rukavice a tiež korčule, ktoré by potešili nejedných športovcov. S pani vychovávateľkami sme sa naučili aj rozoznávať stopy, ktoré zvieratká zanechávajú v snehu a vyrobili sme si aj zaujímavé dioramy. V ŠKD si veľmi radi vyfarbujeme, kreslíme, ale lúštime aj rôzne osemsmerovky. Veľmi radi trávime čas vonku a konečne sme sa dočkali aj vytúženého snehu, ktorý si náramne užívame.

          • Lyžiarsky výcvik Ždiar Strednica

          • Naši siedmaci, časť žiakov ôsmeho a deviateho ročníka sa zúčastnili lyžiarskeho výcviku od 15.1 do 20.1. 2023. Snežilo nám celý týždeň, ale ani to neodradilo lyžiarov byť na svahu a naučiť sa lyžovať alebo sa zdokonaľovať sa v lyžovaní. Boli sme sa pozrieť v Tatranskej Lomnici, na Hrebienku sme videli ľadové sochy. Najdôležitejšie bolo, že sme sa naučili lyžovať a zvládli pretek, ktorý bol vyvrcholením LVK.

          • Učenie s Mimom

          • Dôležitými vlastnosťami prváckeho učenia sú systematickosť, trpezlivosť, najlepší osobný výkon, ale aj radosť z poznávania a pocity úspechu. A práve smiech, vtip, zábavu do čítania a písania v 1.A takmer celý polrok vnáša postavička mimozemšťana Mima. Už mnohokrát sa prváci čudovali, aj schuti zasmiali nad Mimovým smiešnym správaním. Aby sa Mimo naučil na planéte Zem správať slušne a bezpečne, prváci pozývali Mima na návštevu do svojich rodín. Z výnimočných návštev vytvorili prváci a prváčky pestrú knižočku veselých obrázkov, vetičiek, nálepiek, šťastných zážitkov. Napísali a nakreslili spoločne svoju prvú knižku. Kto vie, možno je to prvý krôčik k literárnej tvorbe tvorivého spisovateľa či spisovateľky. Držíme palce!

          • Tréningové vozíky

          • Na základe výzvy, ktorú uverejnila webová stránka www.telocvikari.sk, sa naša škola zapojila do výpožičky 4 tréningových vozíkov. Žiaci sa počas hodín telesnej a športovej výchovy alebo športových krúžkov oboznámili so základnou technikou používania vozíkov a prostredníctvom rôznych metodických obmien si užili veľa zábavy. Veď sa presvedčte sami:https://www.youtube.com/watch?v=e88jZrleIZQ

            Ďakujeme Dávid Zeman. 😊

          • Tvorenie štvrtákov v advente

          • Tvorenie štvrtákov v adventeŠtvrtáci pred vianočnými prázdninami dokončili svoj triedny adventný kalendár a stihli vytvoriť medovníkový obraz na motívy literárneho textu Les od Tomáša Janovica. Cez prázdniny prajeme príjemné oddychovanie, športovanie a veľa krásnych chvíľ s rodinou všetkým zamestnancom i žiakom našej školy.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121 97225 Diviaky nad Nitricou Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania: 0950 559 404 jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226 materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy: Mgr. Gabriela Paulďurová 0910 88 64 62
      • ekonomický úsek. Janka Hagarová , Jana Mikulášová 0911 886 462 skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová, romanamendelova25@gmail.com konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00. Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje