• Slovanské hradiská

          • Viete, ako žili naši predkovia? Aké si stavali domy? A z čoho tie domy stavali? Naši siedmaci na hodinách dejepisu svoju zručnosť a kreativitu prejavili pri tvorbe obydlí a hradísk z obdobia Veľkej Moravy tak, že vytvárali ich modely. Na tvorbu používali rovnaký materiál ako naši predkovia – drevo, seno, slamu, konáre, kameň,.... Ich hotové práce prezentujú na hlavnej chodbe našej školy, kde si ich môžu všetci prezrieť.

          • OKTÓBER v ŠKD

          •  

            Ani v októbri sme sa v ŠKD nenudili. Pripomenuli sme si našich starých rodičov a deti im vytvorili pri tejto príležitosti darčeky. V tvorivých dielňach si deti vyrobili dáždniky, farebných šarkanov, strašidelných duchov, maľovali, kreslili. Pripomenuli sme si Medzinárodný deň cestovín. Keďže nám počasie stále prialo, mali sme aj šarkaniádu. Pred jesennými prázdninami sme sa vybrali do okolia našej školy. Deti vysúkali rukávy, dali si rukavice a pozbierali odpadky v našej dedine. Počas vychádzky sme sa zastavili aj pri historických pamiatkach obce a porozprávali sme si o nich zaujímavosti, spojili sme príjemné s užitočným.

          • Benefity učenia vonku

          • Pekná jeseň a výnimočný zelený areál našej školy dávajú našim žiakom skúsenosť, že učenie sa uskutočňuje všade a vždy. Deti zisťujú, že to nie je niečo, čo sa deje len vtedy, keď je otvorená kniha. A tak počas príjemných jesenných dní sa prváci a tretiaci „pod hruškou“  vedia naučiť Pieseň o menách, deviataci si „v lesíku“ upevniť slovnú zásobu k téme Náš domov, „v arboréte“ však vedia deviataci pracovať aj s cudzojazyčným textom rozprávky o Červenej čiapočke, ôsmaci tvoriť „na nádvorí“ stupnicu C-dur z prírodnín, .... Podľa odborníkov vyučovanie vonku prirodzene inšpiruje deti k fyzickej aktivite, zvyšuje dobrú náladu a pomáha pri zvládaní emócií, deti v skupinách zlepšujú sociálne zručnosti aj upevňujú vedomosti, slnečné svetlo v prírode je prospešné pre zdravie očí , ... Nejde však iba o teoretické tvrdenia – o benefitoch učenia vonku svedčia zábery z našich hodín a dobré pocity v srdciach našich detí.

          • Stret generácií

          •  

            Posledný októbrový piatok sme sa s deťmi z ŠKD vybrali za našimi starkými do Senior Banky. Keďže sa október charakterizuje ako mesiac úcty k starším, deti si pri tejto milej príležitosti pripravili program a seniorom darovali vlastnoručne vyrobené darčeky. Po vystúpení im deti čítali z knižiek a porozprávali sa s nimi na rôzne témy. Celé doobedie sa nieslo v príjemnej atmosfére.

          • Janko Hraško ešte žije 2023

          • 9. ročník literárno-výtvarnej súťaže

            Janko Hraško ešte žije 2023

            Štvrtáci sa v mesiaci október venovali na hodinách čítania rozprávke Janko Hraško s cieľom utvrdiť si znaky a funkcie rozprávky a zároveň vyskúšať svoje tvorivé schopnosti v literárnej súťaži.  Akadémia hraškológie, Rozprávková republika – Úrad prezidenta Rozprávkovej republiky Janka Hraška v spolupráci s Múzeom Janka Hraška a Literárnym klubom Mädokýš v Martine vyhlásili 9. ročník literárno-výtvarnej súťaže Janko Hraško ešte žije pre deti i ostatných s fantáziou na tému Naozajstné i vymyslené zážitky s Jankom Hraškom, jediným na svete pre rôzne kategórie. Piati štvrtáci sa svojimi tvorivými literárnymi príbehmi a básňami zapojili do súťaže v kategórii Hráščatá (žiaci 4. – 6. ročníka ZŠ). Držíme im palce a budeme trpezlivo čakať na vyhodnotenie tejto súťaže, ktorej sa žiaci našej školy zúčastnili prvýkrát.

          • Záložka do knihy spája školy

          • Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov

            Rozvíjanie čitateľskej gramotnosti je stále aktuálnou témou všetkých vyučovacích hodín v našej škole. Okrem tradičného čítania z povinnej učebnice literatúry sa vyučujúci venujú aj čítaniu iných literárnych diel. Motivujú k čítaniu návštevami knižnice a projektami. V tomto školskom roku v mesiaci október pri príležitosti Medzinárodného dňa školských knižníc  Národný inštitút vzdelávania a mládeže s vedomím, že kreatívne čítanie motivuje žiakov, aby rozprávali o knihách so silným príbehom, premýšľali o nich a spätne sa k nim vracali, vyhlásil 14. ročník medzinárodný projektu Záložka do knihy spája školy. Tohtoročná téma - Inšpirujúci svet rozprávok, básní a príbehov. Naši žiaci vytvorili inšpiratívne záložky v počte 160 kusov. Boli odoslané aj s drobnými darčekovými predmetmi do Základnej školy na ulici Školská 2 v Holíči. Presne taký istý počet záložiek bolo doručených žiakom našej školy. Výmena prebehla bez problémov. Žiaci získali záložky od kamarátov a informácie o histórii holíčskeho hradu.

          • MODULY gymnastika

          • MODULY je projekt ministerstva školstva, ktorého cieľom je priniesť na hodiny telesnej a športovej výchovy inovatívny obsah, inšpirovať učiteľov a predstaviť žiakom rozmanité možnosti trávenia voľného času. Naša škola má s týmto projektom skúsenosť už aj z minulého školského roka, a preto sa rozhodla opäť sa do projektu zapojiť. Ako prvá nás kontaktovala Slovenská gymnastická federácia, a preto si mladší žiaci  počas mesiaca október mohli vyskúšať gymnastické tréningy pod vedením pána trénera Strmenského. Projekt splnil svoj účel a už teraz sa tešíme na hádzanú, ktorú by mali žiaci absolvovať v januári. 

          • Obvodné kolo v stolnom tenise

          • Dňa 27. 10. 2023 sa žiaci Imrich Cigáň, Erik Janíček, Nicolas Maděránek a Matthias Vajda zúčastnili obvodného kola súťaže v stolnom tenise v Nitrianskom Rudne. Našich stolnotenistov čakali súperi z Nitrianskeho Rudna, Novák, Lehoty pod Vtáčnikom či Dolných Vesteníc. Hoci sa naši žiaci zapojili po prvýkrát, po odohratých zápasoch ich to nabudilo a tešia sa aj na budúci rok. Získali nové skúsenosti, videli rôzne techniky, ktoré sa budú snažiť zlepšovať počas hodín športového krúžku v stolnom tenise. Chlapci obsadili 4. miesto, ku ktorému im gratulujeme a veríme, že o rok sa budú chcieť prebojovať ešte ďalej. Počas zápasov im dodával nádej a dával cenné rady aj pán M. Caňo, ktorému ďakujeme za spoluprácu.  

          • Deň školských knižníc

          • Štvrtý októbrový pondelok oslavujú aj školské knižnice svoj pamätný deň. Pri návšteve našej školskej knižnice si pani učiteľky vyučujúce slovenský jazyk a literatúru (Mgr. Jánošková, Mgr. Hanusová, Mgr. Môciková, PaedDr. Hatványiová, Mgr. Vajdová a Mgr. Vargová) pripravili pre svojich žiakov rôznorodé čitateľské aktivity.

          • Divadelné predstavenie MIND


          • Stretnutie s umením nie je záležitosťou bežného  života. Nevšedný zážitok z divadelného umenia si dnes, 10.10.2023, v predstavení MIND, dopriali prváci, druháci, tretiaci a štvrtáci. Dnes už aj deti vedia, že to, kým sme, vzniká vnútri nášho mozgu, za neustálej spolupráce so zvyškom tela.  No umelecké stvárnenie: ako sa rodí myšlienka, ako funguje mozog, ako si ukladá spomienky, ako vznikajú nápady, ...  zanechalo silný estetický zážitok v srdci a priestor na premýšľanie v našich hlávkach. Ďakujeme za nevšedný divadelný deň!

          • Áno, jazykom!



          • Európsky deň jazykov sa oslavuje každoročne 26. septembra z iniciatívy Rady Európy v Štrasburgu už od roku 2001. V našej škole sme podporu učenia sa jazykov pretavili do aktivít na vyučovaní cudzích jazykov počas celého týždňa od 25. 9. do 29.9.2023. Ako Týždeň jazykov prebiehal? Žiaci 2. stupňa pracovali s umeleckým textom v jazykoch, ktoré naša škola ponúka: v anglickom, nemeckom a ruskom jazyku. Veľmi dobre si poradili s porozumením, výslovnosťou, prácou s hlasom, vnorením sa do rolí, s gestami, zrozumiteľným prejavom, dramatizáciou, grafickým spracovaním ... Príjemné jesenné počasie prialo učeniu v triedach aj učeniu vonku. Téma textu bola blízka: známa z detstva, z poznania slovenskej ľudovej kultúry - rozprávka. A práve rozprávka Červená čiapočka v angličtine, nemčine a ruštine dala priestor rozvíjať jazykový, dramatický aj estetický prejav. Výsledkom spoločnej nadšenej práce sú milé, zábavné, láskavé fotky a videá. Aj prostredníctvo nich hovoríme v našej škole: Áno, jazykom! Link na videá:

            https://www.youtube.com/watch?v=d3_cWZSFKKI&ab_channel=Z%C3%A1kladn%C3%A1%C5%A1kolaZ%C3%A1kladn%C3%A1%C5%A1kola

            https://www.youtube.com/watch?v=VsOCPmVHBd0&ab_channel=Z%C3%A1kladn%C3%A1%C5%A1kolaZ%C3%A1kladn%C3%A1%C5%A1kola

          • SEPTEMBER V ŠKD

          •  

            September je za nami. S deťmi z ŠKD sme nezaháľali a hneď, ako zasadli do školských lavíc, sme sa pustili do práce. Najskôr sme si stanovili pravidlá správania sa v ŠKD a v jedálni. Veľa sme sa rozprávali o zážitkoch z prázdnin, ale venovali sme sa aj rôznym témam a aktivitám: Deň čokolády, Deň mlieka, rozprávali sme sa o vitamínoch, o dennom režime, deti si sami vyskúšali ošetrovanie rán. Stretnutie s kamarátmi po letných prázdninách je príjemnou zmenou, konečne sa mohli spolu hrať, rozprávať. Keďže nám počasie stále praje, dosýtosti sa mohli „vyšantiť“ na školskom dvore.

          • Spomienkovník

          • Druháci prežili pestré prázdninové dni! Svedčia o tom Spomienkovníky a vetičky, kresbičky, fotky, vstupenky, či cestovné lístky k  zážitkom v prázdninových zošitoch. Ťažkou druháckou úlohou nebolo písanie,  čítanie, či počítanie počas prázdnin, ale výber a rozprávanie len jediného z prázdninových príbehov. Druháci aj túto úlohu zvládli krásne a úprimne. Ale ja s dávkou odvahy, veď  odkrývali osobný zážitok pred celou 2.A! Odmenou bolo pozorné počúvanie spolužiakov, ktorí sa so záujmom pýtali na podrobnosti vybraného príbehu. V 2.A zostali po vydarených prezentáciách na tabuli srdiečka a v  srdiečkach prítomných detí a pani učiteliek príjemné pocity. V tomto čase však oddýchnutých druhákov už  vtiahlo učenie v 2.A. Ďakujeme za dôveru pri spomínaní, rodičom za podporu a želáme si úspešný rok 2023/2024!

          • Prázdninové zošity

          • Dva mesiace prázdnin ušli tretiakom ako voda. Zažili mnoho dobrodružstiev so svojou rodinou, či kamarátmi. Naučili sa veľa nových vecí, spoznali nové miesta na Slovensku i mimo neho, prečítali nejednu knihu. Aby im spomienky na leto 2023 vydržali čo najdlhšie, svoje zážitky si zapisovali do prázdninových zošitov.  

          • Školské dvory II - 5. deň

          • Školské dvory II – 5. deň

            Posledný deň školských dvorov sme sa vyobliekali do batikovných tričiek a cestovali sme do Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi na výstavu „Svet v kocke“. Pozreli sme si zaujímavý dokument o histórii lega, postavili naše vlastné nápady a vybrali sme si jeden kamienok – minerál na pamiatku. Tričká, ktoré sme mali oblečené sme chystali celý týždeň (viazali, farbili, potom museli vyschnúť, pani učiteľky nám ich 4 x oprali, vysušili a vyžehlili). Stihli sme aj sladký kopček zmrzliny. Poobede sme napísali krátke správy o celom týždni a vyhodnotili si úlohy, ktoré sme mohli plniť počas celého týždňa. A teda, niektoré ozaj neboli jednoduché. Posúďte – pomoc kamarátovi, spoločenská hra, vedomosti, cvičenie mysle a hodina ticha. Za každú úlohu sme mohli získať farebnú korálku. S malým darčekom sme sa rozpŕchli domov, aby sme si užili ešte mesiac prázdnin. My, pani učiteľky z oboch týždňov Školských dvorov veríme, že zážitky, ktoré si deti odniesli ich budú ešte dlho tešiť.

          • Školské dvory II - 4. deň

          • Tvarohové pochúťky- mňam! Tak sme dnes veru začali náš štvrtý deň školských dvorov. Ráno sme išli kúpiť do obchodu všetko potrebné v zastúpení štyroch detí. Zvyšok detí sa zahral na ihrisku pod kostolom. V triede sme sa už všetci aktívne zapojili do prípravy pochúťky na zajtrajší deň – veď predsa maškrta musí oddychovať v chladničke. Zašli sme navštíviť aj našich spolužiakov v Anglickom tábore s lektorkou Hya. Po obede sme si dali sladké Calippo a vybrali sme sa na túžobnú jazdu na koníkovi – Ranč medzi vodami. Deň sme zavŕšili pobytom na čerstvom vzduchu pri koníkoch na lúke a školskom dvore.

          • Školské dvory II - 3. deň

          • Dnešný deň nám v telocvični (kvôli počasiu) vyrástol obrovský skákací Lego hrad. Deti sa niekoľkokrát mohli vyskákať. Oblievačku s vodnými pištoľami vystriedali rôzne pohybové a súťažné aktivity – skákanie cez švihadlo, manipulácia s kruhmi, preskoky cez rebrík, koordinácia tela s balónom, streľba na bránku, slalom pomedzi kužele. Obedom sme doplnili hlad v našom brušku a poobede sme si unavení pozreli rozprávku Spievaj 2. Nezabudli sme pracovať ani s obatikovanými tričkami, ktoré ešte stále čakajú, aby sme si ich mohli obliecť.

          • Školské dvory II - 2. deň

          • Druhý deň školských dvorov sme vyrazili na cyklotúru smer Diviacka Nová Ves a nové ihrisko. Navštívili chránenú lipu, kostol Najsvätejšej Trojice. Na ihrisku sa všetky deti dosýtosti vyšantili. Cestou späť sme zažili preteky s počasím Tour de Diviaky. Nepriaznivé počasie nás vôbec neodradilo a pekný čas sme strávili tvorbou tričiek a rôznymi aktivitami v triede.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121 97225 Diviaky nad Nitricou Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania: 0950 559 404 jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226 materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy: Mgr. Gabriela Paulďurová 0910 88 64 62
      • ekonomický úsek. Janka Hagarová , Jana Mikulášová 0911 886 462 skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová, romanamendelova25@gmail.com konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00. Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje