• Dejepisná exkurzia

          • Na svete je veľa miest, ktoré v nás zanechajú silnú spomienku. Takým miestom je aj koncentračný tábor Auschwitz – Birkenau v poľskom Osvienčime. Nikoho nenechá ani na zlomok sekundy zapochybovať o tom, aké zverstvá tu napáchali fašistickí zločinci na nevinných ľuďoch len preto, že boli príslušníkmi iného národa, rasy alebo nesúhlasili s ideológiou fašizmu. Dňa 22. marca 2024 žiaci a pedagógovia našej školy navštívili toto pamätné miesto. Na každom kroku sme doslova pociťovali bezmocnosť, strach a beznádej tých, ktorí sem boli v rokoch 1940-1945 deportovaní a väčšina z nich sa už nikdy nevrátila domov. Pri vstupe nás privítal svetoznámy cynický nápis „Arbeit macht frei“ – „Práca oslobodzuje“. Dnes vieme, že toto heslo bolo zneužité nacistami a skutočnosť bola celkom odlišná. V tábore sme si s doprovodom sprievodcu prehliadli niektoré bloky (budovy), kde sme mohli vidieť rôzne fotografie vypovedajúce o neuveriteľných hrôzach, ktoré sa v tábore diali. Asi najstrašnejší bol pohľad na rôzne predmety, ktoré tu po väzňoch zostali. Dozvedeli sme sa, akým strašným spôsobom prebiehala deportácia ľudí a akým krutým spôsobom sa s nimi následne zaobchádzalo. Len ťažko môžeme uveriť, že niečo takéto sa mohlo diať pred osemdesiatimi rokmi, čo nie je tak veľmi dávno. Toto miesto nám ukázalo, že každý okamih v našom živote má nesmiernu cenu a hodnotu a aké máme šťastie, že môžeme žiť slobodne. Touto návštevou sme zároveň vyjadrili úctu obetiam holokaustu, na ktoré nikdy nezabudneme.

          • Matematický klokan

          • Dňa 26.marca 2024 sa 47 žiakov našej školy zapojilo do medzinárodnej súťaže Matematický klokan. Naši žiaci dnes patrili k až 74 000 odvážlivcov, ktorí sa popasovali s úlohami tejto medzinárodnej súťaže. Prvácki „klokankovia“ súťažili v skupinke, v ktorej im pani učiteľka pomáhala čítať zadania úloh, no o riešeniach rozhodli sami. Klokankovia 2., 3. a 4. ročníka v sústredenej atmosfére hľadali riešenia zaujímavých úloh. Ako zachytili aj fotografie, žiaci tuho premýšľali, kreslili pomocné obrázky, aj prsty pomáhali, len aby sa dopracovali k správnym odpovediam. Rovnako v skupine Školák, Benjamín a Kadet naši piataci, šiestaci, siedmaci a deviataci čítali s porozumením, pozorne zvažovali možnosti riešení. Ako to všetko vyhodnotia organizátori súťaže sa dozvieme 17.apríla 2024, kedy budú výsledky zverejnené na www.talentida.sk. Súťažiacim matematikom držíme palce!

          • Február v ŠKD

          •  

            Vo februári sme sa s deťmi z ŠKD venovali rôznym aktivitám. Rozprávali sme sa o fašiangových tradíciach, vyrábali šašov, škrabošky, valentínky. Fašiangové obdobie sme zakončili karnevalom, kde sa deti premenili na rôzne rozprávkové bytosti.

          • MODULY - flag futbal

          • Počas mesiaca február do našej školy opäť zavítal projekt MODULY, tentokrát išlo o flag futbal. Flag futbal je bezkontaktná verzia amerického futbalu, s ktorým sa počas 6 vyučovacích hodín v každom ročníku oboznamovali žiaci 1.stupňa. Dievčatá a chlapci z hodín odchádzali s novými zručnosťami, vedomosťami a najmä s úsmevom na tvári, ktorý prezrádzal ich úprimnú radosť z pohybu. Ďakujeme trénerovi Jakubovi Čokašimu za možnosť zoznámiť sa s týmto netradičným športom. 🏈🏈🏈🏈🏈🏈

          • Január v ŠKD

          •  

            V januári sme sa s deťmi v ŠKD venovali rôznym témam. Najskôr si deti vyrobili teplý šál a rukavice s čiapkou. Venovali sme sa zimným športom, vtáčikom, ktoré cez zimu neodlietajú do teplých krajín, ale ostávajú tu s nami. Pohyb na čerstvom vzduchu nesmie chýbať.

          • Ak veríš zázrakom

          • Dávid Hartl, Patrik Vyskočil, Mirka Gális Partlová, Dárius Koči, Michal Candrák, Mamba Dasha – to sú herci, ktorých možno vidieť najmä v televízii. Dnes však žiaci 4. a 5. ročníka spolu s p. učiteľkami videli všetkých hercov priamo v hereckom nasadení. Skoro ráno sa vybrali do Divadla Nová scéna v Bratislave, kde mali možnosť zúčastniť sa hudobno-zábavnej show Ak veríš zázrakom, ktorej súčasťou boli hity najznámejších rozprávok (Frozen, Coco, Encanto, Moana, Leví kráľ, Pocahontas). Dobrodružnou cestou fantázie ich sprevádzali Dávid Hartl a Patrik Vyskočil. Herci svojím vystúpením presvedčili každé dieťa, ktoré nesníva, že viera v zázraky a sny je dôležitá. Po fantastickom kultúrno-umeleckom vystúpení žiaci nelenili a spoločne s pani učiteľkami sa vybrali spoznávať krásy nášho hlavného mesta. Žiaci na pravé poludnie s úžasom pozorovali striedanie stráží v Prezidentskom (Grasalkovičovom) paláci. Ďalšie ich kroky viedli k Národnej rade Slovenskej republiky a v neposlednom rade sa poprechádzali a užili si krásne výhľady na rieku Dunaj, Dóm sv. Martina či Most SNP so známou vyhliadkovou vežou a reštauráciou UFO z Bratislavského hradu. Veríme, že všetci žiaci si odniesli veľa nezabudnuteľných zážitkov.    

          • Zmeny v poplatkoch od 1.1.2024

          • Vážení rodičia. Na základe schváleného VZN č. 4/2023 zo dňa 13.12.2023 Vám oznamujeme novú výšku poplatkov: ŠKD 12 eur, MŠ 27 eur mesačne. Prosíme o úhradu poplatku za mesiac január do 10.1.2024. Nasledujúce mesiace vždy k poslednému dňu predchádzajúceho mesiaca. Číslo účtu ostáva nezmenené SK89 5600 0000 0090 1457 0005, do správy pre prijímateľa uveďte meno dieťaťa. Poplatok je možné uhradiť max. za 6 mesiacov. Ďakujeme.

          • DECEMBER V ŠKD

          •  

            Ani v decembri sme sa v ŠKD nenudili. Cez adventné obdobie deti vyrábali ozdoby na stromček, maľovali zimnú krajinu, vyrobili mikulášske čizmičky, napísali list Ježiškovi, vyrobili Betlehem. Mysleli sme aj na našich najbližších a seniorov a deti im vyrobili vianočné pozdravy. S veľkým nadšením sme plnili úlohy z adventného kalendára. Využili sme poslednú snehovú nádielku - deti sa ešte dosýtosti "vyšantili" na snehu.

          • Čarovné Vianoce u starej mamy

          • Na Vianoce sa deti vždy tešia! Aj preto deti z DFS Studnička veľmi radi prijímajú milé pozvanie FS Bukovec v spolupráci s Obecnou knižnicou v Diviakoch nad Nitricou na Čarovné Vianoce v kuchyni starej mamy. Dňa 17.12.2023 po sviatočnom nedeľnom obede, kedy sme v rodinách na zapálili už tretiu sviečku symbolizujúcu priateľstvo, si deti obliekli súčasti tradičného ľudového odevu a stretli sa v priestoroch obecného múzea a knižnice. Srdečne a úprimne zneli tradičné koledy a vinše vyjadrujúce úctu voči predkom a zvykom. Aj deti zo Studničky v programe ´´Zahrajme sa akože na koleduvanie´´ ukázali jedinečné zvyklosti v rodinách našej obce, a to detsky: prirodzene, hravo, veselo, vtipne, naplno. K príjemnej predvianočnej atmosfére prispela vôňa koláčikov, oblátok, chutnej kapustnice, čaju, priateľských stretnutí a srdečných rozhovorov. Ďakujeme veľmi pekne za spoločne prežité sviatočné popoludnie a milé darčeky!

          • November v ŠKD

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album November v ŠKD.

            November v našej ŠKD bol veľmi tvorivý a pracovitý. Pár dní sme bojovali s padajúcim lístím, ktoré nám neposlušný vietor zhadzoval zo stromov. Naučili sme sa, čo patrí a čo nepatrí do našich desiatových boxov, aby sme zvládli celý deň v škole. Rozprávali sme sa o tom, ako sa zvieratká pripravujú na dlhu zimu a pár sme si aj vyrobili. Vyrobili sme si aj babičky s farebnými sukňami. Keďže máme radi rozprávky, vyrobili sme si aj mini divadielka, s ktorými môžeme zahrať rozprávku aj doma našim rodičom. Vianoce sa blížia a aj u nás v ŠKD sa na ne pripravujeme. Na náš vianocný stromček sme si vyrobili ozdoby a pani zima nám dopriala snehovú nádielku, ktorú si užívame na školskom dvore.

          • Dejepisná exkurzia

          • Od začiatku tohto školského roku sa na hodinách dejepisu ponorili do praveku, o ktorom sa dozvedeli mnoho zaujímavých vecí. Ale držať v ruke ozajstnú skamenelinu, vyrobiť si svoju vlastnú a nazrieť do histórie našich obcí, sa nedá každý deň. A tak naši šiestaci využili prebiehajúce výstavy v Hornonitrianskom múzeum v Prievidzi a v novembri dve z nich navštívili. Dozvedeli sa veľa nových informácií a odchádzali domov aj s malými darčekmi, za ktoré ďakujeme pánovi riaditeľovi Igorovi Vavrovi. Určite sme múzeum nenavštívili poslednýkrát.

          • Studnička v obradnej miestnosti

          • Dňa 1. 12. 2023 sa deti zo Studničky v obradnej miestnosti Obecného úradu v Diviakoch nad Nitricou zúčastnili úprimného prijatia občanov našej obce pánom starostom pri príležitosti významným udalostí v obci: narodenia detí, získania bronzovej či striebornej plakety darcov krvi, jubilejných sobášov či životných jubileí. Deti zo Studničky boli v úlohe vystupujúcich. V obradoch v slávnostnej atmosfére cti vysloviť úctu, blahoželanie, poďakovanie, radosti úprimne podať ruku, vnímania čara piesní či slov básnikov deti zo Studničky vystúpili hravým, srdečným a šibalským programom. Celé piatkové popoludnie vystihujú slová: pod dobré sme podpísaní srdcom. Ďakujeme!

          • TVORÍM, TVORÍŠ, TVORIME... súťaž s pekným zážitkom.

          • Rozprávkový príbeh Quasimoda a Esmeraldy sa odohrával v období jedinečných stavieb a elegantnej architektúry. Tvorili sme v duchu Gotiky a bolo to netradičné. Vyskladaním ružicového prvku z farebných kúskov kože, maľbou tušom a v rýchlostnom viazaní šnúrok sme sa umiestnili na 4.mieste z 10 tímov.

          • Deň vďakyvzdania

          • Deň vďakyvzdania si žiaci našej školy pripomenuli na hodinách anglického jazyka po prvýkrát. Straší žiaci čítali s porozumením texty zamerané na vznik a tradície tohto sviatku. Mladší žiaci si po vysvetlení podstaty tohto sviatku vyrobili papierového moriaka, ktorý sa s týmto sviatkom spája.

            A čo je to vlastne ten Deň vďakyvzdania? Ide o tradičný severoamerický sviatok, ktorý patrí do obdobia dožiniek. Oslavuje sa štvrtý štvrtok v novembri. Jeho korene siahajú až do roku 1621, keď si po prvý raz sadla za stôl skupinka pútnikov a ďakovala za to, že prežila prvý ťažký rok v Novom svete (v Amerike). Ďakovali Bohu, no i Indiánom, ktorí im pomohli v núdzi a naučili ich pestovať nové plodiny ako napríklad kukuricu

          • Dresy pre žiakov 1.stupňa

          • Hoci sa žiaci 1.stupňa môžu zapojiť do menšieho počtu športových súťaží, robia to veľmi radi. Doposiaľ však nemali jednotné dresy, v ktorých by reprezentovali svoju školu. Zmenili to rodičia Filipka Javorčeka, Ing. Juraj Javorček s manželkou Ing. Martinkou Javorčekovou, ktorí žiakom venovali nové športové oblečenie s logom Pekárne ALF. Ďakujeme za krásny a praktický sponzorský dar. 

          • Priateľská návšteva

          • Byť prvákom/prváčkou je veľká vec. Ale aj vrátiť sa do predškoláckych časov a znovu si bezstarostne pošantiť občas poteší. Dnes mali naši prváci skvelý deň. Navštívili svojich mladších kamarátov a pani učiteľky v MŠ. Spolu sa zahrali a mohli sa pochváliť svojimi školskými úspechmi. 

          • Radostná jeseň života

          • Dňa 10.11.2023 sa stretli v KD v Diviakoch nad Nitricou pri príležitosti Mesiaca úcty k starším pozvaní najstarší obyvatelia našej obce, pozorní organizátori a tvoriví vystupujúci – medzi nimi aj deti z DFS Studnička. Stretnutie všetkých generácií dýchalo ľudskosťou, srdečnosťou, láskou a úctou k človeku. Aj deti z DFS Studnička spríjemnili milé posedenie najstarších občanov tým, čo je deťom prirodzené: radosť, hravosť, lapajstvo, spev a úprimnosť. Veselý detský program Za dedinou v mnohých prítomných vyvolal spomienky na vlastné detstvo pred takmer ôsmymi desaťročiami pri pasení husí či kravičiek na Vápenici za dedinou a vyčarili úsmev na tvárach i radosť v srdciach. Usmiate tváre a radosť v srdciach si zo srdečného stretnutia odnášame aj my. Ďakujeme!

          • Projekt Krókus

          • Medzinárodná organizácia Holocaust Education Ireland od roku 2005 poskytuje cibuľky žltých krókusov, ktoré sa na jeseň vysádzajú na pamiatku jeden a pol milióna židovských detí, ktoré počas holokaustu zahynuli a tisíc ďalších detí, ktoré sa stali obeťami nacistickej krutosti. Tento rok sme sa do tejto iniciatívy zapojili s našimi deviatakmi. Žlté krókusy sme vysadili v našom arboréte do tvaru srdiečka. Dúfame, že na jar nás cibuľky potešia krásnymi žltými kvetmi a spomenieme si tak na deti, ktoré nemali to šťastie prežiť bezstarostné detstvo.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121 97225 Diviaky nad Nitricou Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania: 0950 559 404 jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226 materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy: Mgr. Gabriela Paulďurová 0910 88 64 62
      • ekonomický úsek. Janka Hagarová , Jana Mikulášová 0911 886 462 skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová, romanamendelova25@gmail.com konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00. Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje