• Život a dielo Ľudovíta Štúra – projektové vyučovanie
          • Život a dielo Ľudovíta Štúra – projektové vyučovanie

          • V súčasnosti sa čoraz viac v rámci inovatívnych metód dostáva do popredia projektové vyučovanie. Oproti klasickému vyučovaniu a pasívnemu prijímaniu informácií sa žiaci pri tvorbe projektov aktívne zapájajú do vyučovacieho procesu a učia sa na základe vlastných zážitkov. Žiaci sa snažia riešiť problémové situácie a získavajú nové vedomosti i skúsenosti praktickou činnosťou. Dňa 29. 10. 2017 sme si pripomenuli 202. výročie narodenia slovenského politika, spisovateľa, učiteľa, novinára, kodifikátora spisovnej slovenčiny a národného buditeľa Ľudovíta Štúra. Žiaci ôsmeho ročníka si túto významnú udalosť pripomenuli aj tvorbou projektu Život a dielo Ľudovíta Štúra. Žiaci na hodinách literárnej výchovy pracovali v skupinách, snažili sa priblížiť osobnosť Ľudovíta Štúra ako politika, jazykovedca, novinára, básnika, ale aj analyzovať báseň Rozžehnání (Rozlúčenie), ktorá bola inšpirovaná láskou k Márii Pospíšilovej. Žiaci mohli získavať informácie nielen z internetu, ale aj z rôznych knižných zdrojov. Prostredníctvom tejto činnosti sa žiaci učili selektovať informácie. Výsledkom ich práce boli projekty, ktoré dýchali tvorivosťou, nápaditosťou, originalitou, no predovšetkým splnili svoj účel. A keďže minulý týždeň sme oslavovali aj Medzinárodný deň školských knižníc, žiaci svoje projekty prezentovali v školskej knižnici. Ich slovné prezentácie boli hodnotené nielen učiteľkou, ale i samotnými žiakmi. Aj tu žiaci ukázali, že vedia vyjadriť svoj názor a pozitívne ohodnotiť nielen vlastnú prácu, ale i prácu svojich spolužiakov.     

        • PLAVECKÝ VÝCVIK
          • PLAVECKÝ VÝCVIK

          • Posledný októbrový týždeň žiaci tretieho ročníka absolvovali základný plavecký výcvik v krytej plavárni pri ZŠ v Lehote pod Vtáčnikom. Všetky dievčatá a chlapci boli usilovní, a preto sa im podarilo naučiť plávať alebo sa zdokonaliť v technike plávania.  V stredu sme sa cestou späť zastavili aj v Technickom moto múzeu v Lehote pod Vtáčnikom, kde sme si prezreli exponáty a techniku z čias starých otcov.

        • Halloween
          • Halloween

          • Halloween je americký sviatok, ktorý sa oslavuje v predvečer a v noci z 31. októbra na 1. novembra. Tretiaci a štvrtáci našej školy si ho pripomenuli o týždeň skôr. Zažili netradičnú hodinu anglického jazyka obohatenú o multikultúrnu výchovu. Po úvodnom predstaví sviatku, ktorý sa oslavuje najmä v anglicky hovoriacich krajinách si žiaci v skupinkách vyrábali symboly tohto sviatku - duchov, tekvice a strašidlá. Na záver si všetky „strašidlá“ spoločne zatancovali, za čo dostali sladkú odmenu.   

        • Dopravné zručnosti
          • Dopravné zručnosti

          • Pestré a úžasné jesenné počasie sprevádzalo dnes, 16. 10. 2017, žiakov 2. – 4. ročníka na detské dopravné ihrisko v areáli autoškoly SACO v Žiari nad Hronom. Pred školou ráno deti cítili jesennú vlhkosť, cestou videli nádhernú inverziu. A v doline sa vďaka rieke Hron držala hmla do desiatej hodiny. Potom však slniečko dalo vyniknúť všetkým farbám jesene. Aj usmiatym či sústredeným tváram detí: pri teoretickej príprave a pri praktickom riešení dopravných situácií priamo v „teréne“ dopravného ihriska. Pán inštruktor v učebni deťom zdôraznil pravidlá bezpečného správania sa chodcov a cyklistov v cestnej premávke. Nasledovala praktická jazda na bicykloch, kolobežkách, autíčku, či pohyb v premávke v úlohe chodca. Veru radosť a zamyslenie sa striedali v detských tváričkách, keď pán inštruktor spolu s pánom policajtom usmerňovali k bezpečnému riešeniu dopravných situácií, ak naň deti pozabudli. Naši žiaci urobili dôležitý krok k uvedomelému  bezpečnému správaniu sa na cestách v reálnom živote. Na dopravnom ihrisku získali vzácne dopravné zručnosti. Žiakom prajeme veľa šťastných kilometrov!

          • Florbal starších žiakov i žiačok

          • Počas jedného týždňa sa v našej škole stihli odohrať obvodné kolá vo florbale starších žiačok i žiakov. Dňa 9. 10. 2017 si naše staršie dievčatá zmerali sily s družstvom z Bystričian. Hoci sa dievčatá veľmi snažili, nedokázali sa strelecky presadiť a podľahli súperkám z Bystričian 2:4.

            Dnes 16. 10. 2017 naši starší žiaci privítali družstvá z Nitrice a z Dolných Vesteníc. Nad Nitricou zvíťazili 4:3 a nad Dolnými Vestenicami 3:1. Hoci sa chlapcom podarilo vyhrať skupinu, o postup do okresného kola ich delila výhra s Novákmi. Žiaľ, našim žiakom sa zvíťaziť nepodarilo. Chlapci však podali veľmi pekný výkon, za ktorý sa určite nemusia hanbiť.

            Hoci tento rok je okresné kolo vo florbale bez nás, veríme, že si to vynahradíme budúci rok. Do športovania!  

          • Ponuka záujmových útvarov - krúžky v školskom roku 2017/2018

          • V našej škole sa ponúka priestor aj žiackym mimoškolským aktivitám. Deti majú možnosť vzdelávať sa, rozvíjať svoj talent a zručnosti v rôznych záujmových útvaroch. Obsah činností krúžkov je odlišný od učebných osnov povinných vyučovacích predmetov a voliteľných predmetov.
            Záujmové vzdelávanie je poskytované v rozsahu najmenej šesťdesiatich  šesťdesiatminútových hodín v priebehu školského roka, čiže 1 krát 2 hodiny v každom školskom týždni v mesiacoch október 2017 až máj 2018.
            Podmienkou prihlásenia sa do krúžkov je vzdelávací poukaz, ktorý zákonný zástupca podpíše a vráti škole. Posledný termín  odovzdania vzdelávacieho poukazu je 21. september 2017, čiže štvrtok.

            No a ktoré záujmové útvary sú navrhované pre žiakov v tomto školskom roku?

            1. Florbal pre 5. r. – 9. r. – s p. Milanom Masarykom – pia – 13:30 – 15:30

            2. Športový krúžok - 1. – 4. r.  Mgr. Alenou Môcikovou – str – 13:30 – 15:30

            3. Hádzanársky krúžok  - pre 5. – 9. r. – s p. Zaťkom – po – 13:30 – 15:30

            4. Strelecký krúžok pre 6. – 9. r.  – s p. Zaťkom – ut – 13:30 – 15:30

            5. Výtvarný krúžok – pre žiakov 2. st. - Mgr. Katarínou Šrámekovou – pia – 13:30 – 15:30

            6. Studnička pre 1. – 5. r. - s Mgr.  Alenou Hanusovou – pia – 13:30 – 15:30

            7. Z každého rožka troška – s Mgr. Evou Jánoškovou – štv – 13:30 – 15:30

            8. Slovenčina hrou pre 6. a 7. r. – s Mgr. Gabrielou Latzkovou – ut – 13:30 – 15:30

            9. Slovenčina hrou pre 8. a 9 . r. – s Mgr. Marcelou Vajdovou – po – 13:30 – 15:30 – každý druhý týždeň

            10. Stolnotenisový krúžok pre 2. st. ZŠ – s p. Mariánom Caňom – ut alebo štv od 17:00 – 19:00

            11.  Matematika hrou pre 8. a 9 . r. – s Mgr. M. Borodovčákovou – po – každý druhý týždeň – termín krúžku strieda sa s krúžkom M. Vajdovej

        • Prázdninové zošitky
          • Prázdninové zošitky

          • Žiaci 2. triedy bývajú v jednotlivých častiach našej obce, no mnohí  sa počas prázdnin vôbec nevideli. Oddychovali so svojou rodinou na rôznych miestach obce, Slovenska, či cestovali k moru alebo do hôr. Druháci mali prekrásne prázdniny! Možno aj preto v prvé školské dni s nadšením prezentovali svoje prázdninové zošity. Prázdninový zošit je dobrovoľný triedny prázdninový projekt. Druháci v ňom písali úžasné cestovateľské zážitky a dokumentovali ich vlastnými kresbami aj fotografiami. Skvelé boli aj prázdninové zošity, v ktorých druháci cvičili prepisy: náučných, veselých až vtipných textov, vymýšľali s rodičmi zábavné doplňovačky a pestré matematické úlohy. Prázdninové zošity hrdo prezentovalo až 14 druhákov! Čas detí strávený s rodičmi pri tvorbe zošitkov má jedinečné výstupy, veď každučký prázdninový zošit je originálny a si zaslúži obdiv. Deti si na pekný moment spomenú vždy, keď sa pozrú na diplom a drobnú pozornosť. Prajeme deťom aj rodičom, aby takých úspešných  udalostí zažívali v 2. triede veľmi veľa!.

          • Plenárne a triedne zasadnutia Rady rodičov

          • Výbor Rady rodičov pri ZŠ s MŠ Diviaky nad Nitricou pozýva zákonných zástupcov dňa 18.9.2017 o 15:15 hod na zasadnutia Rady rodičov. Po plenárnom zasadnutí  (chodba hlavnej budovy) sa uskutočnia triedne zasadnutia Rady rodičov. Srdečne pozývame.

        • Jubilejné dožinky
          • Jubilejné dožinky

          • Kedysi sezónni robotníci chodili zarábať až na juh Slovenska, i do Maďarska. Po skončení žatvy urobili dievky veniec z klasov obilia a zaniesli ho gazdovi a pritom spievali: „Gazda náš, gazda náš, dajže nám oldomáš, dajže nám ho z lásky, zbierali sme klásky,...“ Dožinkový veniec sa získal splietaním do povriesla, bol pokropený svätenou vodou a zavesil sa do komory. Ozdobou venca boli kvety a farebné stuhy. Gazda všetkých pozval na dožinkovú hostinu. Nasledoval tanec. V Diviakoch nad Nitricou sa dožinkové zvyky zachovávajú do súčasnosti. Počas prázdninového obdobia, dňa 12. augusta 2017, sa konali už 20. dožinkové slávnosti. Jubilejné Dožinky 2017 svojim vystúpením obohatili aj deti z DFS Studnička. Prítomných zaujali hravosťou, veselosťou,  zanietením pri hrách, ktoré napodobňovali ťažké práce dospelých pri premene obilia na chlebík. Na pekné vystúpenie detí sme právom hrdí!

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2017/2017

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Diviaky nad Nitricou oznamuje, že slávnostné otvorenie školského roka 2017/2018
            bude dňa 4. septembra 2017, t.j. v pondelok o 8:00 hodine na nádvorí školy. Svätá omša sa uskutoční v rímsko-katolíckom kostole Diviaky nad Nitricou o 07:15 hodine.
            Prihlášky na stravu je možné prevziať od 22.8.2017 v čase od 07:00 do 14:00. Stravník sa v prvý deň odoberania stravy preukáže dokladom o včasnom zaplatení.

             

        • Ježko hľadá talent
          • Ježko hľadá talent

          • 29. júna sa v našej škole uskutočnila súťaž Ježko hľadá talent. Celkovo súťažilo 9 čísel - skupiny aj jednotlivci. Hrali na hudobných nástrojoch,, spievali, tancovali a hrali v scénkach. Súťažiaci boli výborne pripravení a svoje talenty nám, divákom, náležite predviedli. Ich výkony hodnotila porota, ktorá mala naozaj ťažké rozhodovanie. Hodnotili  tiež diváci, ktorí udelili Cenu diváka. Víťazom srdečne gratulujeme a ďakujeme všetkým zúčastneným. 

        • Beh olympijského dňa
          • Beh olympijského dňa

          • Dnešný deň sa niesol v duchu odkazu Pierre de Coubertina: ,,Nie je dôležité zvíťaziť, ale zúčastniť sa." Žiaci 1. až 9. ročníka sa zapojili do každoročne organizovanej športovej akcie Beh olympijského dňa. Ide o súčasť športových akcií po celom Slovensku, ktorá sa uskutočňuje pri príležitosti vzniku Medzinárodného olympijského výboru. Veríme, že o rok sa opäť stretneme v takej príjemnej športovej atmosfére. 

        • Ocenenie úspešných žiakov
          • Ocenenie úspešných žiakov

          • Steve Jobs povedal: ,,Som presvedčený, že úspešných od neúspešných odlišuje vytrvalosť."  Táto veta vystihuje aj snahu našich žiakov, ktorí sa zapájali do rôznych súťaží. Niektoré začínali školským kolom, pokračovali okresným a našli sa i takí, ktorí sa svojou snahou, vytrvalosťou, vedomosťami a praktickou zručnosťou dopracovali až do krajského i národného kola. Všetkým srdečne gratulujeme.

             

        • Hornonitrianske folklórne slávnosti
          • Hornonitrianske folklórne slávnosti

          • Piatok, 23. júna 2017, malo 18 deti z DFS Studnička náročný deň.  Deti sa zúčastnili 32. ročníka Hornonitrianskych folklórnych slávností. Slávnosti sa tradične konali v prievidzskom lesoparku. Studnička vystúpila v mozaikovom programe s ďalšími ôsmymi detskými folklórnymi súbormi regiónu hornej Nitry pod názvom Veselože.  Program Studničky mal názov Od zrniečka po chlebík. Deti v ňom predstavili slávne časy diviackeho mlyna vychýreného najlepšie vymletými krúpami a múkou na celej doline. Veď preto Diviačanov doteraz volajú Krupári. Vystúpenie sa vydarilo úspešne. Studničkári zažili aj  nácvik tanca detí zo všetkých zúčastnených súborov k piesni Tancuval tlstý s tlstou. Bola to skvelá a silná skúsenosť. Zo slávností si Studničkári odniesli super zážitky, potlesk divákov aj obrovskú hrdosť príbuzných a pani učiteľky. A utvrdenie správnosti cesty k poznaniu a šíreniu krásnych ľudových tradícií. Ďakujeme organizátorom, vedeniu školy a rodičom za podporu.

          • Žiaci majú radi pri učení sa ticho

          • Druhý cudzí jazyk ponúka žiakom výber voľby medzi nemeckým a ruským jazykom s časovou dotáciou 9 hodín za obdobie 5. až 9. ročníka. Cieľom je dosiahnutie komunikačnej úrovne A1 podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky (SERR). Ako sa nám to darí, sledujeme autoevalvačnými dotazníkmi a ich vyhodnoteniami.

            autoevalvacia_cuj_201617.pdf

        • Prijatie úspešných žiakov - bilancovanie školského roka opäť úspešné
          • Prijatie úspešných žiakov - bilancovanie školského roka opäť úspešné

          • „Dobrí učitelia majú aj dobré deti.  Je potešením, keď sa dobré meno šíri za hranice obce či okresu. Rodičia aj pedagógovia sú právom hrdí na „svoje“ deti.“ Takéto a podobné slová zneli z úst starostu obce Diviaky nad Nitricou Vladimíra Pružinca na slávnostnom prijatí najúspešnejších žiakov  a ich pedagógov za účasti rodičov. Žiaci sa umiestnili vo vedomostných, športových či umeleckých súťažiach na  stupienkoch víťazov v okresnom, krajskom i celoslovenskom kole.  Podujatie pravidelne organizuje  ZPOZ  ku koncu školského roka. Prijatia starostom obce spojené so zápisom do pamätnej knihy sa zúčastnilo celkom 7% z celkového počtu všetkých žiakov školy, t.j. 12 žiakov spolu so svojimi 5 pedagógmi  a 1 vedúcim krúžku.  Toto podujatie nie je neobvyklé, práve naopak, je tradičným ocenením tých, ktorí dokázali  využiť svoj talent, nadanie či zručnosti. Riaditeľka školy Gabriela Paulďurová pripomenula, že tento školský rok bol bohatý aj na tzv. zemiakové medaily – štvrté miesta. Historicky najvyšší počet úspešných riešiteľov všetkých typov olympiád potvrdzuje dobre nastolený trend práce s nadanými žiakmi. Aj preto bolo za podpory Rady rodičov v predposledný deň v  škole ocenených celkom 80 žiakov.

          • Slávnostné ukončenie školského roka

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Diviaky nad Nitricou oznamuje, že  slávnostné ukončenie školského roka 2016/2017 bude dňa 30. júna 2017, t.j. v piatok o 8:00 hodine na nádvorí školy. Svätá omša sa uskutoční v rímsko-katolíckom kostole Diviaky nad Nitricou o 07:15 hodine.

            Ježko hľadá talent - prehliadka talentu žiakov jednotlivých tried a oceňovanie žiakov za úspešnú účasť v súťažiach sa uskutoční vo štvrtok 29.6.2017 v čase od 09:15 do 12:00 v telocvični školy.

             

        • Nemčina pre život
          • Nemčina pre život

          • Nemecký jazyk sa žiaci v našej škole učia už od 5. ročníka ako 2. cudzí jazyk. Žiaci si každú úlohu v tlačenej podobe zakladajú do svojho portfólia. Je zaujímavé sledovať ako si žiaci rozširujú komunikačné zručnosti v počúvaní, čítaní, rozprávaní a písaní v nemeckom jazyku. Portfólio je zrkadlom tejto cesty. Pri jeho prezeraní sa na tvárach žiakov odráža často úsmev, prekvapenie, pobavenie, spomienky, ... Posledný dokument, ktorý si deviataci založili do portfólia prác z druhého cudzieho jazyka bolo Osvedčenie o získanom vzdelaní podľa Spoločného európskeho referenčného rámca pre jazyky (SERR).  Gratulujeme deviatakom k dosiahnutiu úrovne A1 – Používateľ základov jazyka. Je to prvý krok k zdokonaľovaniu nemčiny. Jazykové vzdelávanie nemeckého jazyka sa chápe ako „vzdelávanie pre život“. Prajeme deviatakom veľa chuti a úspechov v ďalšom učení nemeckého jazyka a vo využití v osobnom či pracovnom živote!

        • Śkolský výlet žiakov 7. a 8. ročníka
          • Śkolský výlet žiakov 7. a 8. ročníka

          • Dnes sa žiaci 7. a 8. ročníka vybrali za krásami Liptova. Počasie nám prialo a my sme si mohli naplno užiť krásy jedného z najkrajších a najvyhľadávanejších regiónov na Slovensku. Keďže naši žiaci majú radi adrenalín, na rieke Váh si určite prišli na svoje. Nebolo to však také jednoduché, ako sa zdá. Splavovať 15 km (Ružomberok – Ľubochňa) dá zabrať aj tým najvytrvalejším. To však nebolo všetko. Cestou sme navštívili aj salaš Krajinka, kde sme sa na chvíľku občerstvili a nakúpili veľa sladkých či slaných dobrôt. Spoločnosť nám robili voľne pustené domáce zvieratká. Veríme, že žiakom sa výlet páčil a užili si ho čo najlepšie.

        • Spoznávame svoje okolie
          • Spoznávame svoje okolie

          • Žiaci piateho ročníka absolvovali školský výlet na spoznávanie svojho okolia. Prvá zastávka bola v Čičmanoch, kde sa dozvedeli o tradičných maľovaných domčekoch. Potom sa vybrali po stopách pravekého človeka do Prepoštskej jaskyne v Bojniciach. Na záver im v prírodnom amfiteátri sokoliari Aquila zahrali nezabudnuteľné vystúpenie s dravými vtákmi.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121
        97225 Diviaky nad Nitricou
        Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania:
        0950 559 404
        jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226
        materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy:
        Mgr. Gabriela Paulďurová
        0910 88 64 62
      • ekonomický úsek.
        Janka Hagarová , Jana Mikulášová
        0911 886 462
        skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová,
        romanamendelova25@gmail.com
        konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00.
        Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje