• Takto sa hralo na starej dedine
          • Takto sa hralo na starej dedine

          • Deti z detského folklórneho súboru Studnička sa tešia v tomto období nielen na vianočné sviatky, ale aj z novej obuvi. Krpce pre potreby súboru deťom vyrobil podľa pôvodných diviackych krpcov zručný majster obuvník, pán Mikle. V sobotu, 3.12.2016, si deti obuli novučičké krpce na prvé verejné vystúpenie. Radosť z krpcov a hrdosť na diviacku ľudovú kultúru vplývali na dynamickú atmosféru vystúpenia Takto sa hralo na starej dedine. Pozitívnu energiu prenášali deti zo Studničky na hostí v obradoch: uvítanie detí do života, strieborné a zlaté sobáše, prijatie darcov krvi a prijatie členov Jednoty – jubilantov. Od hostí si vyslúžili deti úprimné uznanie. Hostí pozval do obradnej miestnosti OcÚ v Diviakoch nad Nitricou Zbor pre občianske záležitosti, s ktorým Studnička úzko spolupracuje. Ďakujeme obecnému zastupiteľstvu za finančný príspevok na obnovu autentického diviackeho detského odevu, vďaka ktorému môže aj detský folklór udržiavať pôvodnú diviacku kultúru v povedomí našej dedinky.

        • Náboj junior
          • Náboj junior

          • Súťaživosť je prirodzená vlastnosť detí. Je veľa súťaží, ktoré majú už viacročnú tradíciu. No štvorica žiakov: Adriána Juríková, Romana Púčiková z 8.A triedy a Mária Lujza Adámiková a Peter Gašparovič z 9.A triedy sa nadchli pre medzinárodnú matematicko fyzikálnu súťaž Náboj junior, ktorú po prvýkrát  zorganizovali aj v okrese Prievidza. Tejto úlohy sa zhostilo  Gymnázium V.B.Nedožerského. Súťažiaci dostali pokyny k súťaži a boli oboznámení s pravidlami súťaže. Naša súťažná štvorica bola pripravená popasovať sa s úlohami a podať svoj najlepší výkon. Žiaci získali veľa nových skúseností, zdokonalili sa v tímovej práci, v taktizovaní. Spoznali školu, na ktorej budú pravdepodobne o rok - dva aj  študovať. Súťaž bola pre žiakov obohacujúca. S výsledkami a umiestnením ( bolo 13.miesto) boli spokojní. Výsledky súťažných družstiev boli veľmi vyrovnané. Keby mali o 1 bod viac, boli by na 8.mieste. My im k tomuto úspechu tiež blahoželáme.

        • Technická olympiáda
          • Technická olympiáda

          • Sú technicky zdatní. Vedia čítať technické výkresy. Vedia pracovať s drevom. Dodržiavajú technologický postup. Pracujú presne. V okresnom kole technickej olympiády boli zo všetkých súťažiacich najzručnejší. Za výrobok, ktorý zhotovili na súťaži, len oni získali celých 100 bodov. Testové úlohy boli náročné. No i napriek tomu chlapci 9.A triedy Peter Plachý a Rudolf Bátora získali 6.miesto, no a od piateho ich delil jediný bod a od štvrtého miesta len 2 body. K úspechu obom blahoželáme.( V kategórii A súťažilo 18 dvočlenných družstiev). Za kategóriu B súťažila žiačka 6.A triedy Martinka Račková. Získala nové skúsenosti a v súťaži sa bude zdokonaľovať aj v ďalších ročníkoch. Za reprezentáciu školy všetkým ďakujeme.

        • Ostrov pokladov
          • Ostrov pokladov

          • Kto by nepoznal jeden z najslávnejších dobrodružných románov, aké boli kedy napísané? Kto sa nikdy netúžil stať Jimom Hawkinsom a plaviť sa s ním na plachetnici Hispaniola k bájnemu pokladu kapitána Flinta? Príbeh plný fantázie, napätia, nečakaných zvratov i humorných scén dnes mali možnosť vidieť žiaci 5., 6. a 8. ročníka, ktorí navštívili Divadlo Jána Palárika v Trnave. Veríme, že všetci žiaci si odniesli veľmi príjemný kultúrny zážitok.   

          • Testovanie piatakov T5

          • Riaditeľka školy oznamuje, že dňa  23.11.2016 (streda) udeľuje  riaditeľské voľno  z dôvodu celoslovenského testovania  žiakov 5. ročníka T5.

            Pre žiakov 1. stupňa. t.j. ročníky 1. až 4. je zabezpečená prevádzka školského klubu detí od 07:00 – 15:00. Do ŠKD môžu prísť i žiaci, ktorí ho nenavštevujú.

             Nástup do školy je vo štvrtok  24.11.2016.

            Záujem o desiate a obedy v školskej jedálni je potrebné nahlásiť najneskôr v pondelok 21.11.2016.

        • Vernisáž Umenie zblízka a oceňovanie
          • Vernisáž Umenie zblízka a oceňovanie

          • Aj tento školský rok môžeme byť hrdí na našich žiakov, ktorí preukazujú výtvarnú zručnosť a originálnosť. Svedčí o tom celoslovenský vzdelávací program Galérie mesta Bratislavy Umenie zblízka. Ich diela boli ocenené a sú vystavené v Galérii mesta Bratislavy a zároveň sa stali súčasťou zbierky galérie. Na vernisáži  a na ocenení sa zúčastnili žiaci:  Tomáš Oršula, Aďa Pánisová, Klára Šrámeková. Ocenenie patrí aj Lenke Noskovej, ktorá už nie je žiačkou našej školy a VIII. A za ich dielo Perostrum.

        • Milá návšteva
          • Milá návšteva

          • Dňa 9.11. 2016 navštívili prváci svojich bývalých spolužiakov a pani učiteľky z materskej školy. Do MŠ sa prváci presunuli ako zodpovední chodci. Na školskom dvore sa všetci srdečne zvítali. Deti sa rozdelili na štyri zmiešané tímy. Tímy súťažili s najlepším osobným výkonom. Darilo sa im skvelo asi aj preto, lebo mali výborných fanúšikov - najmenšie detičky s pani učiteľkou Soničkou. Milé stretnutie, pohyb na dvore a slnečné lúče vyčarili úsmev na tvárach i v srdiečkach. Múdri prváci na rozlúčku vymysleli a povedali milé želania. Ďakujeme, škôlkári! Aj my vás radi privítame v 1.A!

        • Jednota cup - futbal dievčatá
          • Jednota cup - futbal dievčatá

          • Po dlhšej športovej prestávke sa dnes podarilo našim starším žiačkam vybojovať 1. miesto vo futbale – Jednota cup. Dievčatá nastúpili do prvého zápasu s veľkou chuťou vyhrať, čo sa im aj podarilo. Súperky z Lehoty pod Vtáčnikom na naše dievčatá nestačili a podľahli im 0: 4. O všetky góly sa nám postarala kapitánka družstva Ema Krpelanová. Ďalší zápas s Oslanmi bol oveľa zložitejší a vyrovnaný. Obe družstvá podali veľmi pekný výkon. Zápas bol napínavý od začiatku až do konca. Rozhodli penalty, pričom naše dievčatá boli úspešnejšie. Veľká vďaka a gratulácia patrí všetkým dievčatám, ale aj Eme Kováčovej, ktorá v rozhodujúcom zápase premenila penaltu a brankárke Radke Homolovej, ktorá nás podržala v oboch zápasoch. Dievčatá, teším sa na vaše ďalšie úspechy v okresnom kole, ktoré odohráme na jar. MV  

        • Na svete nie si sám
          • Na svete nie si sám

          • Tretiaci a štvrtáci v rámci projektu Zdravo a bezpečne absolvovali komentovanú prednášku s pani Holecovou. Piatková téma prednášky - Na svete nie si sám, žiakov zaujala. Pozorne počúvali, odpovedali, ale aj kreslili, vymýšľali a spolupracovali pri obkresľovaní svojich rúk so spolusediacim. V závere zhodnotili, že na svete musí byť rovnováha medzi dobrým a zlým správaním, medzi pozitívnymi a negatívnymi vlastnosťami človeka, ale vždy je potrebné zlé opravovať, zlepšovať, ovládať. Je to ťažké, ale veľmi nutné v komunite detí aj dospelých, aby každý člen vynaložil úsilie o nápravu.

          • Výdaj stravy v piatok 11.11.2016

          • Oznamujeme rodičom, že z technických príčin v piatok 11.11.2016 sa pre žiakov základnej školy bude vydávať suchá strava. Vedúca školskej jedálne žiada rodičov, aby v prípade nezáujmu odhlásili svoje dieťa do štvrtku 10.11.2016. Pre deti materskej školy a cudzích stravníkov je zabezpečená teplá strava.

        • Hody
          • Hody

          • Starobylý farský kostol v Diviakoch nad Nitricou bol zasvätený Všetkým svätým už počas včasnofeudálneho obdobia. V najbližšiu nedeľu po sviatku Všetkých svätých sa v našom kostole slúži slávnostná svätá omša, ktorej súčasťou už tradične býva aj slávnostné prinášanie obetných darov.  V nedeľu 6. novembra 2016 prispeli k vznešenej atmosfére omše aj deti z detského folklórneho súboru Studnička. Dôležitú úlohu priniesť obetné dary počas omše  zvládli deti dôstojne. Sviatok patróna kostola (v prípade nášho kostola sú to všetci svätí) voláme aj hody (od slova hodovať).  K hodovaniu patrí aj spev a dobré jedlo. Aj naši predkovia mali na hody na stole „hody“, ktoré si nemohli dovoliť bežne: raňajkovali bielu kávu s caltou, obedovali polievku zo sliepky a varené mäso jedli so zemiakmi. Tohoročné hody boli pokračovaním tradícií: spev sme počuli od folklórnej skupiny Bukovec a sladké i slané koláčiky ponúkali šikovné pekárky. Ďakujeme.

        • Cosmos Discovery
          • Cosmos Discovery

          • 27.10.2016 žiaci 9. ročníka, 8. ročníka a traja siedmaci zúčastnili exkurzie v Bratislave Cosmos discovery. Videli sme rôzne vesmírne "pomôcky", makety rakiet, modely satelitov, ukážky od prvých letov do kozmu zvierat- pes Lajka, opica Emos, cez let prvého človeka Jurija Gagarina, Tereškovovú, ktorá bola prvou ženou až po súčasnosť. Dozvedeli sme sa množstvo zaujímavých informácií. Okrem výstavy sme nemohli ani zabudnúť na nákupy v OC Avion. a záver, Výstava sa páčila...

        • Medzinárodný deň knižníc
          • Medzinárodný deň knižníc

          • Medzinárodný deň školských knižníc si pripomíname od roku 1999 vždy v októbri. Je oslavou školských knižníc, ich významu a prínosu pri vzdelávaní detí. Pri tejto príležitosti sa v  posledný októbrový týždeň stretli v našej školskej knižnici postupne prváci, druháci, tretiaci, štvrtáci, piataci a pani učiteľky, aby si pripomenuli význam práce s knihou.  Žiaci 1. stupňa si priniesli do knižnice aj svoje vlastné obľúbené knihy. Prezentovali pútavé príbehy a nádherné ilustrácie. Prezentovať svoju knižku, ale aj počúvať o knižkách spolužiakov ich veľmi bavilo. Žiaci piateho ročníka sa oboznámili s priestormi, činnosťou, výpožičným systémom knižnice a výhodami členstva. Diskutovali o tom, aké knihy čítajú, o akú literatúru  majú záujem.  Predstavili si súčasných autorov píšucich pre ich vekovú kategóriu. Pekné chvíle s knihou v priestoroch knižnice pripravila a usmerňovala pani Elenka Mišejová. Hlavnou myšlienkou dňa školských knižníc je podpora vzťahu žiakov ku knihám, školskej knižnici, čítaniu a poznávaniu a získanie si väčšieho počtu milovníkov literatúry. A to sa v našej školskej knižnici vďaka šikovným žiakom a pani učiteľkám podarilo! 

        • Internetová súťaž iBobor je za dverami
          • Internetová súťaž iBobor je za dverami

          • Na budúci týždeň sa žiaci od 3. do 9. ročníka stanú aktívnou súčasťou rodiny vyše milióna žiakov na celom svete. Čaká ich známa internetová súťaž iBobor. Stačí len pero a papier a - pozorné čítanie. Tréning sme už absolvovali na hodinách informatiky, ale každý môže na sebe popracovať ešte sám doma.  Držíme palce.

        • Záložka do knihy spája školy
          • Záložka do knihy spája školy

          • Máme za sebou ďalší ročník vynikajúceho projektu knižníc - Záložka do knihy spája školy. Tešíme sa, že v tomto školskom roku sa k prvostupniarom pridali aj žiaci V. A, V. B a VI. A triedy. Našej škole bola pridelená Základná škola Cabaj - Čápor, v okrese Nitra v Nitrianskom samosprávnom kraji so 120 zapojenými žiakmi. Po dohode s pani učiteľkou Ivetou Lenickou zo spomínanej školy bolo od nás odoslaných 28. októbra 123 záložiek a nám bol doručený balík zo 123 záložkami hneď po jesenných prázdninách. V našom balíku pre nich boli aj časopisy Ježko, referát o našej obci a škole, nejaké darčekové maličkosti. Vraj sme ich veľmi potešili.  Vynaložená námaha pri tvorbe záložiek nebola márna. Ďakujem všetkým tvorivým žiakom.  -jh-

        • Prvácky štart
          • Prvácky štart

          • Prváci v našej škole od septembra vôbec nezaháľajú! V prípravnom období usilovne rozvíjali sluchové, zrakové vnímanie, orientáciu na strane, ústny prejav, grafomotoriku, matematické predstavy, samoobslužné činnosti, postup pri príchode do školy, postup počas prestávok, vzťah k spolužiakom, k pani učiteľkám i ostatným zamestnancom školy...  Je obrovské množstvo nových vecí, ktorým sú prváci vystavení. My sa však môžeme pochváliť: prváci v našej škole prípravné obdobie vďaka spolupráci s rodičmi a s pani učiteľkou zvládli každý s najlepším osobným výkonom!  

        • Návšteva v Seniore Banky
          • Návšteva v Seniore Banky

          • Žiaci 4. A triedy si doma prečítali vzácnu knihu o priateľstve, domove, láske, sláve, ale aj o tom, že šaty nerobia človeka,... Knihu si dosť obľúbili a tak vznikol nápad prečítať príbehy z knihy Tuláčik a Klára v rámci Mesiaca úcty k starším aj obyvateľom v Seniore Banky.   

            Deti si prisadli k dôchodcom, predstavili sa navzájom a začali čítať nahlas. Po prečítaní sa s niektorými porozprávali. Čítajúce deti dostali pochvaly a veľké uznania za čítanie.

            Pred uskutočnením návštevy boli deti rozpačité, plné očakávaní. Po skončení čítania mali pripravené sladké občerstvenie a pitie. Práve pri sladkostiach sa konečne deti uvoľnili a niektoré povedali: «Nechcela som sem vôbec ísť, ale bolo to výborné. Som rada, že som prečítala dobre a páčilo sa im moje čítanie.» «Pani učiteľka, kedy sem prídeme znovu?» « Mne sa takáto práca páči, chcela by som pracovať v domove dôchodcov.» «Teta mi pvedala, že keby vedela, že príde také šikovné dievča, pripraví si cukríky.» A najkrajší zážitok mala Danielka, pretože sa stretla so svojím dedkom. Obaja boli šťastní, usmiati. –jh-

        • Levanduľový čarovný prútik
          • Levanduľový čarovný prútik

          • Levanduľový čarovný prútil, uverejnený v augustovom čísle časopisu Záhradkár učaroval našim deviatačkam. Na hodine pracovného vyučovania sa rozhodli, že si zhotovia čarovné prútiky aj samé. Vedia, že levanduľa odpudzuje mole zo skrine a takúto voňavú tyčinku si dokážu upliesť. Stačí tyčinkou zamávať a zacítiš úžasnú vôňu. Vďaka tomu, že je voňavá časť levandule - kvety- schovaná pod saténovou stužkou, vydrží naozaj veľmi dlho. A výsledky ich snaženia sú úžasné. - mb -

        • Beseda štvrtákov o baníctve
          • Beseda štvrtákov o baníctve

          • Vlastivedné učivo o baníctve sprostredkovali dnes žiakom baníci, ktorým práca v podzemí je veľmi blízka. Roman Jurík pomocou prezentácií a rozprávania informoval o náročných podmienkach ťažby v hĺbke 300 m, nebezpečných situáciách. Žiaci sa dozvedeli odborné informácie aj poznatky z jeho osobných skúseností. Branislav Mlatko priblížil prácu záchranárov videami z tréningov v naimitovaných podmienkach. Množstvo zaujímavostí porozprával aj o majstrovstvách sveta, ktorých sa zúčastňujú každé dva roky a porovnávajú svoje zručnosti a vedomosti s rôznymi tímami záchranárov. Napr. v Kanade v auguste 2016 súťažilo 27 tímov z celého sveta. Pozornosť žiakov počas návštevy bola vynikajúca, pretože muži pred katedrou sú v našej škole výnimkou. Ďakujem žiakom i našim hosťom za spríjemnenie školského dňa. -jh-

        • Geografia vo fotografiách
          • Geografia vo fotografiách

          • Na interaktívnom pútavom rozprávaní o najrozličnejších kútoch našej planéty s top sprievodcom CK Bubo sa 26.10.2016 stretli žiaci VIII.A triedy na hodine geografie. Títo žiaci vlani získali špeciálnu cenu za najlepší priestorový objekt za dielo Jamajka v súťaži Zápisník cestovateľa. Množstvo autentických fotiek z najrôznejších krajín sveta bolo doplnené spirevodným slovom veľmi milého zástupcu cestovnej kancelárie.

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121
        97225 Diviaky nad Nitricou
        Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania:
        0950 559 404
        jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226
        materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy:
        Mgr. Gabriela Paulďurová
        0910 88 64 62
      • ekonomický úsek.
        Janka Hagarová , Jana Mikulášová
        0911 886 462
        skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová,
        romanamendelova25@gmail.com
        konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00.
        Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje