• Keď 3 = 1
          • Keď 3 = 1

          • Netradičný deň si vďaka ponuke otecka našej žiačky Miriamky Čahojovej užili všetky deti  a žiaci našej ZŠ s MŠ. Na školskom dvore sa v stredu 7. júna 2017 od rána diali zaujímavé veci. Netradičné oslavy MDD boli spojené s účelovým cvičením a didaktickými hrami, ktoré po organizačnej stránke zabezpečovali vojaci a hasiči z posádky Zemianske Kostoľany. Im pomáhali vojaci z posádky v Novákoch. Žiaci v malých skupinkách pod vedením pedagógov sa oboznamovali prakticky s prostriedkami individuálnej ochrany, maskovaním, výstrojom  a výzbrojom vojaka, kolesovou technikou. Vďaka účasti SČK si vyskúšali rôzne druhy obväzovej techniky, spoznali vybavenie sanitky RZP. Za aktívnej účasti vedúceho streleckého krúžku si mohli vyskúšať streľbu zo vzduchovky. Ďakujeme za nádherný deň plný zážitkov a zaujímavých poznatkov. Na záver odvážnych čakalo prekvapko - "kúpanie sa v pene". Odvážni žiaci skúšali a pritom podaktorí čosi aj postrácali. Našťastie, stratené sklíčko z okuliarov, šiltovky, tričká ba aj ponožky našli svojich majiteľov. 

        • Prvácka výhra vo Vrabčeku
          • Prvácka výhra vo Vrabčeku

          • Prváci sa každý mesiac tešia na nové číslo časopisu Vrabček. Spoľahlivo z neho prepisujú texty. S radosťou vyfarbujú. So zamyslením riešia tajničky. S najlepším osobným výkonom plnia úlohy súťaží. A čítanie? Potrebujú čítať s porozumením! Aby porozumeli úlohám, poučili sa, aj sa rozveselili. A práve v súťaži časopisu Vrabček sa usmialo šťastie na prváčku Bianku Ďurišovú. Vyhrala bohatú cenu, ktorá prekvapila a veľmi potešila.  Všetci prváci Bianke cenu priali, lebo Bianka je snaživá, zodpovedná, šikovná prváčka. V kútiku duše však prváci dúfajú, že sa nabudúce šťastie obráti tvárou aj k nim. Držíme palce!

        • Na Račkeje dvore
          • Na Račkeje dvore

          • Dňa 13.06.2017 boli deti z DFS Studnička na vystúpení v nádhernom dvore, ktorý dýcha životom našich predkov. Bolo to na Račkeje dvore v Mačove.  Studničku pozvali na vystúpenie pani učiteľky a deti z MŠ Ľuda Ondrejova z Prievidze, ktorí mali na gazdovskom dvore exkurziu. Opäť sa ďalšia generácia detí s obdivom dozvedela o múdrosti a zručnosti našich predkov. Všetky deti aj pani učiteľky zaujal skvelý výklad pána a pani Blahových o živote ľudí, nástrojoch, ktoré používali v kuchyni aj na roli, o povozoch, ... Studnička zožala zaslúžený potlesk a pochvalné slová za predvedenie hier detí na dedine, kým mamka s otcom sú o Minárov a melú žito pod názvom Od zrniečka po chlebík. Ďakujeme!

        • Novácka latka
          • Novácka latka

          • Dňa 9. 6. 2017 sa Veronika Weigertová, Branislav Kohút a Lukáš Svoreň, žiaci deviateho ročníka, zúčastnili súťaže v skoku do výšky, ktorú každoročne organizuje Základná škola v Novákoch. Do súťaže sa spolu zapojilo 6 družstiev. Naši žiaci si so svojimi výkonmi vybojovali krásne 3. miesto. V tomto školskom roku sa však mimoriadne darí najmä Lukášovi Svoreňovi, ktorý sa v tejto súťaži umiestnil na 1. mieste s výkonom 165 cm. Lukáš dokonca prekonal aj svoj osobný rekord - 155 cm. Lukášovi, ale aj celému družstvu gratulujeme a ďakujeme za vzorný prístup k súťaži.   

        • Najmladší športovci školy
          • Najmladší športovci školy

          • Dňa 9.6.2016 mali prváci neobyčajnú hodinu telesnej výchovy. Pozvali na ňu škôlkarov s pani učiteľkou. Hostia sa len neprizerali, no s chuťou cvičili: rozohriatie, rozcvičenie na značkách,  štafetu aj rytmický tanček. Šikovní prváci i škôlkari ukázali športového ducha. Cvičili s vysokým nasadením, no s presným dodržaním pravidiel. Zaslúžia si pochvalu! Tak sa mohli na konci netradičnej hodiny usmievať detskí športovci, pani učiteľky i celá telocvičňa. Športu zdar!

        • OLYMPIÁDA DETÍ HORNEJ NITRY
          • OLYMPIÁDA DETÍ HORNEJ NITRY

          • Dnešný slnečný a horúci deň si niektorí žiaci zo 6. a 7. ročníka užili športovo. Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do druhého ročníka atletickej súťaže s názvom Olympiáda detí hornej Nitry. Olympiáda je určená žiakom 5. – 7. ročníka ZŠ. Žiaci súťažili v niekoľkých atletických disciplínach. Súčasťou olympiády bol nástup športovcov s predstaviteľmi samosprávy, zapálenie olympijského ohňa, olympijská hymna, ale aj sľub športovcov či rozhodcov. Na podujatí sa zúčastnili aj bývalí olympionici z okresu Prievidza. Všetci zúčastnení si odniesli veľmi pekný športový zážitok. V tomto roku sme si domov odniesli aj bronzovú medailu v hode kriketovou loptičkou. Získal ju náš šikovný žiak Kristián Masár zo VI. A triedy. Kristiánovi gratulujeme a ostatným žiakom ďakujeme za reprezentovanie nielen školy, ale aj jednotlivých obcí. Veríme, že budúci ročník bude taktiež úspešný.

        • Ľahká atletika
          • Ľahká atletika

          • Uplynulý týždeň sa naši žiaci zúčastnili okresného kola v ľahkej atletike. Hoci počasie bolo všelijaké, našich žiakov to neodrádzalo, práve naopak. V jednotlivých športových disciplínach sa snažili podať čo najlepšie výkony. Niektorí žiaci prekonali svoje osobné rekordy, ktorým sa veľmi tešili. My sa tešíme spolu s nimi. Najväčšie úspechy však zaznamenali naši starší žiaci, ktorí sa v okresnom kole umiestnili na vynikajúcom 4. mieste, i keď od 3. miesta ich delil len jeden bod. V rámci jednotlivcov sa však môžeme pýšiť 3. miestom v behu na 60m, ktoré obsadil Lukáš Svoreň z IX.A triedy. To však nie je všetko, pretože Branislav Kohút taktiež z IX.A triedy získal 1. miesto vo vrhu guľou a stal sa tak majstrom okresu. Chlapcom srdečne gratulujeme a budeme im držať palce budúci týždeň. Čaká ich totiž krajské kolo v Dubnici nad Váhom.    

        • Folklórny festival Slatinská šútelica 2017
          • Folklórny festival Slatinská šútelica 2017

          • Slávnostnú festivalovú atmosféru zažili deti z detského folklórneho súboru Studnička.  Spolu s ďalšími desiatimi  detskými  súbormi a sólistami sa zúčastnili 4. ročníka Podhorského detského folklórneho festivalu. Festival bol v nádhernom prostredí Strážovských vrchov v okolí dedinky Slatina nad Bebravou dňa 27. mája 2017. Studnička sa predstavila vystúpením Od zrniečka po chlebík. Folklórnu atmosféru nasali aj sprevádzajúci príbuzní detí zo Studničky, ktorí okrem sprevádzania svojich detí boli aj v úlohe kostymérov, kaderníkov, vychovávateľov, kameramanov, fanúšikov... a to si veľmi vážime. Na festivale našu školu dôstojne reprezentovali aj Maťka, Hanka, Kajka, Vaneska a Mário, ktorí predávali kreatívne výrobky žiakov a učiteľov školy a spoľahlivo odpovedali na zvedavé otázky nakupujúcich. Ďakujeme pani riaditeľke a pani zástupkyni za podporu a osobnú účasť.

        • Deň detí  a 4. A
          • Deň detí a 4. A

          • Deň detí je sviatkom detí. Štvrtáci ho oslávili športom, príjemnou zábavou a opekaním v areáli multifunkčného ihriska Ješkova Ves - Banky. Triedna učiteľka ďakuje všetkým rodičom, ktorí túto formu oslavy prijali a pomohli, ba aj niečím prispeli k prežitiu krásneho slnečného popoludnia. Ďakujeme za drevo, pripravenú pahrebu na opekanie, hudbu, džúsy, lízanky, balóny, Miňonky pre deti, požičané ražne, super futbalový zápas detí s rodičmi, za ukážky skokov a preskokov na gume, za retro hru na gume - pavučina. Tá zaujala tie najvytrvalejšie deti najviac.

        • Exkurzia v Handlovej
          • Exkurzia v Handlovej

          • Exkurzia žiakov 8. a 9. ročníka v múzeu baníctva v Handlovej a ARF Handlová
            V rámci predmetov chémia a biológia sme sa zúčastnili exkurzie v múzeu baníctva, kde nám pani lektorka vysvetlila spôsob ťažby uhlia na Hornej Nitre. Žiaci videli ukážky a mohli porovnať spôsob ťažby pred 100 rokmi a teraz, ukážky strojov, ktoré sa používajú teraz. Zároveň sme si prezreli ukážky prác drevorezby, ktorá prezentovala život baníka. Potom sme sa presunuli do areálu Agro rybej farmy. Tu sme videli moderný chov sumčeka afrického a pestovanie paradajok využitím teplej vody z bane.

        • Čitateľský maratón - Čítajme si ...2017
          • Čitateľský maratón - Čítajme si ...2017

          • Linka detskej istoty už desiaty raz pozvala obecné knižnice a školy zapojiť sa do aktivity - Čítajme si. Tento rok pozvanie potvrdili prihláškou aj v Diviakoch nad Nitricou. V obecnej knižnici presne 6 hodín čítalo 151 žiakov po jednej strane z knihy. Žiaci prvého stupňa čítali knihu Dušana Dušeka - Pištáčik sa žení, žiaci druhého stupňa sa oboznamovali s literárnou tvorbou J. Verna - Dva roky prázdnin. Garantom aktivity bola vedúca obecnej knižnice a pani učiteľka Latzková. Bola to ďalšia zaujímavá, pre niekoho i nezaujímavá, aktivita na podporu čitateľskej gramotnosti.  

             

            .

        • Škola v prírode
          • Škola v prírode

          • Aj vďaka štátnemu príspevku 100€ na žiaka sa 27 detí 1. stupňa mohlo zúčastniť školy v prírode. Tento rok strávili druháci a tretiaci 5 dní bez rodičov v oravskej dedinke Novoť. O pestrý program sa postarali okrem pani učiteliek Jánoškovej a Môcikovej aj animátori, s ktorými chlapci a dievčatá prežili čarodejnícky týždeň plný zábavy a nových zážitkov.

        • Spolupráca s Danielom Hevierom na projekte
          • Spolupráca s Danielom Hevierom na projekte

          • Chymeros je hlavný hrdina série deviatich kníh žánru fantasy, ktoré vyjdú postupne počas štyroch rokov, od jari 2017. Chlapec, ktorý sa stratil, zažije množstvo napínavých dobrodružstiev na tajuplnom ostrove. Ten ukrýva mnoho nástrah, ale aj nečakaných priateľstiev, záhadných postáv, skrytých odkazov, neuveriteľných javov a spojení.

            Príbehy budú na seba voľne nadväzovať a do ich deja zasiahnu priamo ich čitatelia – deti, približne vo veku 9-15 rokov. Deti budú príbehy týchto kníh ovplyvňovať svojimi návrhmi, pripomienkami, podielom na ilustráciách, navrhovaním pokračovania, mien postáv atď. Medzi tieto deti patria aj deti zo IV. A. Splnili už úlohy niekoľkých výziev, napr. vymysleli si stopárske meno, otlačili svoju stopu, napísali písmeno Ch v priestore, v ktorom sa pohybujú. Keď splnia danú úlohu, čakajú na ďalšiu výzvu. Zatiaľ je to dobrá zábava. -jh-

        • Antonstál, účelové zariadenie lesnej pedagogiky a rekreácie - Lesy SR, š. p. OZ Trenčín
          • Antonstál, účelové zariadenie lesnej pedagogiky a rekreácie - Lesy SR, š. p. OZ Trenčín

          • Štvrtáci sa 25. mája zúčastnili spolu s deťmi zo ZŠ Čereňany prezentačného dňa v krásnom horskom malebnom prostredí Bielych Karpát. Účelové zariadenie  lesnej pedagogiky a rekreácie Antonstál, patriaci Lesom SR, š. p. OZ Trenčín pre svojich návštevníkov pripravil množstvo reprezentačných darčekov, občerstvenie a veľa stanovíšť s tvorivými aktivitami - lepenie pohľadníc, rast semienok stromov v lese, magnetická tabuľa, slovenská kynológia, Márius Pedersen (triedenie odpadu), streľba z luku, zo vzduchovky, hra netopier - motýľ, poznávanie stôp zvierat, vyrezávanie sôch, poznávanie drevín, prehliadka lesníckeho a drevárskeho múzea.

            Počas slávnostného otvorenia sa k prítomným prihovorili ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka,  Ing. Gabriela Matečná, predseda TSK, Ing. Jaroslav Baška a ďalší.

            Skvelý deň bol únavný, ale veľmi tvorivý a bohatý na nové poznatky o prírode, jej ochrane a správnom triedení odpadu, čo je dosť podstatný problém súčasnej doby. -jh-

        • Koncoročný výlet Banská Štiavnica - 1.stupeň
          • Koncoročný výlet Banská Štiavnica - 1.stupeň

          • V posledný májový piatok sa žiaci prvého stupňa našej školy vybrali spoznať Banskú Štiavnicu, jedno z miest našej vlasti, ktoré patrí do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. Priamo v historickom centre, oproti Kostolu sv. Kataríny, navštívili centrum poznania a zábavy TERRA PERMONIA. Tu mohli v mašinkárni sledovať vláčiky, vo fosforovni skúmali tajomstvá tieňov a vo vynálezovni pracovali s vypalovačkou, pílou, vŕtačkou, rezačkou … Priznávam, pani učiteľky mali obavu, či všetky deti odídu s desiatimi prstami, ale všetci to zvládli výborne, teda na jednotku. S vlastnoručne vyrobenými predmetmi sa žiaci pobrali preskúmať aj podzemie Banskej Štiavnice do Banského múzea v prírode.  Prvotný strach z tmy v bani prekonali úplne všetci (veď mali banícke lampáše a prilby), a tak sa plní nových vedomostí, zručností a zážitkov mohli pobrať domov, aby sa o ne podelili so svojimi najbližšími.

        • Galéria detských snov
          • Galéria detských snov

          • Základná škola Vás pozýva na stretnutie s detským umením pod názvom Galéria detských snov. Výstava výtvarných žiackych prác potrvá od 25. 5. 2017 do 2. 6. 2017 v priestoroch základnej školy. Tešíme sa na Vašu návštevu.

        • Autobus
          • Autobus

          • Autobus je matematické prostredie, v ktorom naši prváci precvičujú sčítanie a odčítanie, prácu s tabuľkou, evidenciu deja,... V 1.A už od februára tohto roku jazdí autobus na pravidelnej linke spájajúcej zastávky tabuľa, magnetická nástenka, polystyrénová nástenka, lavica, stolík pani učiteľky. Autobus je modrá škatuľka a cestujúci sú plastové štuplíky. Autobus riadia prvácki šoféri. Prváci vidia, ako cestujúci nastupujú a vystupujú, ale do autobusa (škatuľky) nevidia. Pani učiteľka kladie matematické otázky. Dnes si však prváci overili, ako je to s cestovaním skutočným autobusom. Cestovali pravidelnou linkou autobusu o 7:42 zo zastávky v Diviakoch nad Nitricou na autobusovú stanicu v Novákoch a späť. Exkurziu autobusom zabezpečovali aj mamičky prvákov Vanesky, Lukáška, Miriamky. V autobuse sa prváci zmenili na pozorovateľov. Pozorovali, zapisovali koľko cestujúcich vystúpilo, nastúpilo a koľkí sa viezli v autobuse až na konečnú. Na konečnej zastávke milý pán šofér prvákom ochotne odpovedal na zvedavé otázky. Prváci sa dozvedeli, že pohyb a počet cestujúcich, skoro tak ako ho sledovali prváci, stále sleduje počítač. Pán šofér naučil deti otvárať a zatvárať predné a zadné dvere autobusu. Chlapci si vyskúšali skutočné miesto za volantom. Na konci príjemného rozhovoru si deti vymenili s pánom šoférom malý darček.  V diskusii v triede sa prváci zhodli, že pozorovanie v skutočnom autobuse bolo ťažšie ako v 1.A, ale zábavné. Veľmi pekne ďakujeme mamičkám a pánovi šoférovi za láskavosť a čas.

        • Abeceda, tá je múdra
          • Abeceda, tá je múdra

          • Tvrdia prváci. Na názor prvákov o abecede sa môžeme spoľahnúť. Veď na učení písmen slovenskej abecedy pracujú už od začiatku školského roka. Do dnešného dňa, 4. mája 2017, sa prvákom podarilo naučiť sa všetky tlačené aj písané tvary abecedy podľa Hupsovho šlabikára. Písmená abecedy už prváci dokázali využiť pri písaní rozprávky O troch prasiatkach. Prváci celý jeden celý týždeň vymýšľali, písali vety, kreslili, vyfarbovali, strihali, lepili, ... až vznikli milé knižočky. Príbehy z knižočiek si prváci zodpovedne nacvičili čítať. Veľmi sa tešili na čítanie pred spolužiakmi. Čítanie prebehlo práve dnes v 1.A. Spoločne si vypočuli všetky príbehy z knižočiek. Veríte, že každý príbeh bol v niektorej časti originálny? Popri hrdom čítaní prváci ocenili čitárske výkony, vytvorili obrázkovú osnovu príbehu, prezreli si galériu ilustrácií, vytvorili galériu knižočiek, nalepili prasiatkam do tehlového domčeka parkety, zaspievali si pieseň Abeceda aj sa občerstvili dobrotami, ktoré zabezpečili maminy. Tvorivé aktivitky s abecedou vyvolali v 1.A len príjemné zážitky, dobré pocity a slová pochvaly. Ocenenie si zaslúžia prváci aj ich rodičia za zodpovednú domácu spoluprácu pri tvorení. Ďakujeme. Veríme, že správne napísané aj správne vyslovené láskavé slová budú prvákov tešiť po celý život. 

        • Predstavovanie prečítaných kníh v 4. A
          • Predstavovanie prečítaných kníh v 4. A

          • Žiaci 4. A mali nevšedný utorkový školský deň. V blokovom vyučovaní sa navzájom o sebe dozvedeli o prečítanej knihe pútavé informácie. Pri prezentácii knihy každý žiak oboznámil s tirážou knihy a reprodukoval obsah knihy. Takmer všetci žiaci vedeli odpovedať aj na otázky, ktoré im po predstavení knihy položili spolužiaci. Na návštevu prišiel aj šašo z detskej izby Marinky, ktorá je hlavnou postavou knihy Čo si hračky rozprávali od Márie Ďuríčkovej.

            V ankete - Ktorú knihu by si chcel čítať už dnes popoludní?,  získala 1. miesto kniha Lukáša Mikulu - Neymar - budúci kráľ, 2. miesto patrí trom knihám - Lucia, postrach ulice od Lucky Laššákovej, Duchovia vlkov (Klub záhad) od Jakuba Masára a Milla od Cayly Jančovej.  Deťom prajem veľa čitateľských zážitkov. -jh-

        • Mc Donalds´cup
          • Mc Donalds´cup

          • Mladší žiaci v obvodnom kole minifutbalu 21. apríla 2017 v telocvični v Dolných Vesteniciach neuspeli, ale hrali s radosťou a odhodlaním. Zápas Dolné Vestenice  - Diviaky nad Nitricou - 5:0, Nováky - Diviaky nad Nitricou 8:1. Výkony hráčov si, i napriek takýmto výsledkom, zaslúžia pochvalu. 

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121
        97225 Diviaky nad Nitricou
        Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania:
        0950 559 404
        jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226
        materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy:
        Mgr. Gabriela Paulďurová
        0910 88 64 62
      • ekonomický úsek.
        Janka Hagarová , Jana Mikulášová
        0911 886 462
        skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová,
        romanamendelova25@gmail.com
        konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00.
        Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje