• 10. rokov Senior Banky

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album 10. rokov Senior Banky.

            Dňa 29. 6. 2024 si deti z DFS Studnička a niektoré žiačky pripravili spolu s pani učiteľkami krátky program, pri príležitosti osláv 10. výročia od otvorenia sociálneho zariadenia Senior Banky.

          • Koncoročný výlet žiakov 5. a 6. ročníka

          • Dnešný krásny slnečný deň absolvovali svoj koncoročný výlet žiaci 5. a 6. ročníka spolu s triednymi pani učiteľkami Vajdovou, Tkáčovou a s pani asistentkou Kmeťovou. Počasie im prialo a slnečné lúče sprevádzali ich kroky najskôr do malebnej obce Hronsek, kde navštívili unikátny skvost – drevený artikulárny kostol. Táto kultúrno-historická pamiatka patrí medzi 8 najvzácnejších drevených kostolíkov Karpatského oblúka, ktoré sú zapísané do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Žiaci sa dozvedeli, že kostol musel byť postavený podľa zákonných článkov – artikúl. Musel byť postavený v priebehu jedného roka, na jeho stavbu nemohol byť použitý žiadny kovový diel, jeho súčasťou nemohla byť veža a vchod do chrámu nesmel byť priamo z ulice. Ďalšou zaujímavosťou bolo, že v roku 1847 si tu svoje „áno“ povedali Andrej Sládkovič s Antóniou Júliou Senkovičovou, ktorá pochádzala z Hronseka. Ďalšie kroky smerovali do Banskej Bystrice, kde pani učiteľka Tkáčová oboznámila žiakov s historickým centrom Banskej Bystrice. Keďže bolo horúco, niektorí žiaci sa ovlažili zmrzlinou a po námestí sa spoločne presunuli do nákupného centra, Európy. Ani tu však ich cesta nekončila. Poslednou zastávkou boli Kremnické bane. Tu sa vedľa starobylého Kostola sv. Jána Krstiteľa nachádza vztýčený kameň, ktorý oznamuje, že práve tu sa nachádza geografický stred Európy. Veríme, že dnešný deň bol odmenou za tvrdú prácu počas celého školského roka nielen pre žiakov, ale i pani učiteľky.  

          • Deň rodiny

          • Nádherné počasie bolo výzvou na aktivity ku Dňu rodiny. Úsmev na perách malým i veľkým hneď pri vchode vyčarili rozprávkové postavičky Sonic a Skye. 14. jún 2024 dal možnosť stretnúť sa v priestoroch školy – deti, rodičia, starí rodičia.

            V bohatom programe, ktorý moderovali P. Šinaľová a L.Baková (IX.A) sa predstavilo hneď niekoľko našich talentovaných žiačok a žiakov. Prváčikovia nás potešili recitáciou básní z knihy Veršovaná abeceda od T. Pastorkovej. K tomu nám i zaspievali spolu s III.A triedou pieseň Abeceda od V. Guľváša. D. Oswaldová z IX.A triedy nám spolu s E. Balzamovou predviedli tanec v hip-hopovom štýle. S piesňou Dedinka v údolí sa nám predviedli žiaci J. Tkáč (VIII.A), L. Špeťková (VI.A), P. Kolibka (VIII.A) a L. Laššák (VIII.A), ktorí nás potešili nielen hrou na hudobných nástrojoch ale aj spevom. E. Halušová (V.A) sa nám predviedla v piesni A thousand years od Christiny Perri. Trieda II.A nám predviedla prednes úryvkov z Čin-Čin od Ľudmily Podjavorinskej. L. Púčiková (V.A) a S. Kaňová (IV.A) sa spoločne predviedli v tanečnom čísle. Prednes básne Biela móda sme si mali možnosť vypočuť od N. Hrabovskej (VI.A). E. Iliašová (IX.A) nám zaspievala známu pesničku Čo o mne vieš. Program zavŕšili žiaci zo VII.A triedy spevom nemeckej piesne Hana und Niko.

            Pokračovaním boli dychberúce ukážky Kynologického klubu Niko z Nitrianskeho Rudna. Pani riaditeľka spolu s pani zástupkyňou a maskotmi Sonicom a Skye odštartovali druhý ročník športovej aktivity Rýchle Diviaky, ktorej cieľom bolo zabehnutie čo najväčšieho počtu kilometrov. Vďaka 204 bežcom sa nám podarilo odbehnúť 40 800 m. Futbalové zápasy medzi rodičmi a deťmi ste si mali možnosť užiť na multifunkčnom ihrisku. V neposlednom rade ste sa mohli v priestoroch dolnej chodby v budove ZŠ prejsť výstavou žiackych prác s názvom Galéria detských snov, ktorú pre Vás pripravila p. uč. Kotulová. To, že fyzika nepustí, Vás prezentáciou svojich projektov z fyziky, pri altánku v arboréte, presvedčili žiaci zo VI.A a IX.A.

            Šatňa v budove ZŠ sa premenila na minitrhy, v ktorých ste si mohli zakúpiť výrobky z dielne našich šikovných žiakov, ktoré vytvorili na hodinách techniky pod vedením p. uč. Čahojovej, ale aj výborné sirupy, ktoré vyrobila p. riaditeľka. Okrem toho ste sa mohli občerstviť v bufete s občerstvením (koláčikmi), ktoré pripravili šikovné ruky našich mamičiek i babičiek. S úsmevom Vás v ňom vítali p. I. Mišejová a p. G. Hurtišová. Týmto zároveň ďakujeme aj M. Tkáčovej, R. Hanákovej, A. Čahojovej, I. Mišejovej, I. Javorčekovej, B. Kamenskej, L. Paulďurovej, G. Hurtišovej, M. Fodorovi, S. Kolibkovej, M. Mavlerovej, T. Kotonskému, V. Juríkovej, p. Fridrichovej a M. Javorčekovej (pekáreň Alf). Za podporu dodržiavania pitného režimu ďakujeme p. starostovi R. Iliašovi, M. Kohútovi a M. Paulďurovi. O chutný guláš sa postaral M. Bražina. Sladkou cukrovou vatou a popcornom ste sa mali možnosť ponúknuť vďaka DJ Lukymu, ktorý sa postaral aj o príjemné hudobné spestrenie. V lesnom kútiku robili radosť všetkým deťom p. vych. Hanáková, p. uč. Horváthová, p. uč. Mendelová, p. Baláková a L. Hanusová maľovaním na tvár. Výťažok z predaja žiackych výrobkov, bufetu, či koláčikov pôjde na účet Rodičovského združenia a to vo výške 497,09€. Za podporu ďakujeme!

          • Po stopách maliara

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Po stopách maliara.

            So žiakmi 7.A triedy sme vo štvrtok 13.6 podnikli výlet za výtvarným umením. Necestovali sme ďaleko, pretože blízka obec Valaská Belá, obklopená krásnou hornatou krajinou, je rodnou obcou samouka a nadšeného maliara Stanislava Obucha. Venuje sa plenéru, čo znamená, autentickej maľbe priamo v prírode. Olejomaľbou zachytáva momentálnu náladu krajiny, krásu živej prírody spojenej so životom ľudí na dedine. Jeho tvorba sa stáva dokumentáciou tohto regiónu. Zaujal nás svojím rozprávaním o zážitkoch a maliarskych potulkách. Milo nás prekvapil svojou láskavosťou a skromnosťou. Sme veľmi radi, že sme mali možnosť nazrieť do ateliéru, počuť a vidieť kus umenia. Tešíme sa, že aj náš kostol v Diviakoch nad Nitricou mu bol jedným z námetov. Odniesli sme si v srdci pekný zážitok.

          • 38. Hornonitrianske folklórne slávnosti

          • Pani riaditeľka RKC v Prievidzi, pani Ľudmila Húsková: "Otvárame brány najväčšieho folklórneho festivalu na hornej Nitre. Nechceme bezmyšlienkovite ukazovať zvyky a tradície, ale vysvetliť, aký mali zmysel a v akej podobe ovplyvnili alebo by mohli ovplyvniť náš dnešok. Otvorte teda oči a srdce, aby ste získali zážitok, nadhľad a možno i návod ako žiť." Aj deti z DFS Studnička prispeli k atmosfére festivalu: hravým vystúpením Za dedinou boli jedným čriepkom programu regionálnych detských folklórnych súborov Veselože. Náročný a zároveň prekrásny deň deti zvládli obdivuhodne! Srdečná vďaka patrí pánovi Jozefovi Žovinovi za osobné spomienky a turisticku až k Dievčej doline za dedinou, ľudovej hudbe DFS Barka za úžasný hudobný sprievod, pánovi starostovi obce za priestor javiska v KD, Lucke Hanusovej za účesy, obuv, úpravu ľudového odevu, rodičom a vedeniu školy za osobnú podporu. Z festivalu si každé dieťa vzalo niečo: zážitok, pieseň, prstienok, misku, tanec, skúsenosť z vystúpenia, stretnutie s kamarátmi, rytmus, vytrvalosť ... potrebné aj v modernom živote.

          • Výlet Atlantis Levice

          • Sériu koncoročných výletov odštartovali žiaci 1.stupňa, ktorí navštívili v pondelok 10.6. zážitkové centrum Atlantis v Leviciach.

          • Štvrtácke učenie vonku

          • V mesiaci máj štvrtáci čítali spoločne knižku Tri múdre kozliatka. Príbeh každje kapitoly si ešte utvrdili pri vypracovaní pracovného listu. Z pracovných listov vytvorili informačnú nástenku. Keďže v mesiaci máj bolo vonku nádherné slnečné počasie, tak kozliatka vymodelovali z prírodnín.  Všetkým sa veľmi darilo a boli užasnutí výsledkom tvorby, pretože pri zadaní úlohy sa úplne bezradne pozerali na pani učiteľku. Na hodine pracovného vyučovania pri tvorení obrazov už mali predstavu o práci a pri skupinovej práci sa dokázali dohodnúť na téme obrazu i celom procese tvorby. Obrazy pár dní tešili oči našich žiakov. -jh-

          • Flag futbal

          • Regionálne kolo vo flag futbale bolo pre našich štvrtákov pomerne úspešné. Hoci sa im nepodarilo postúpiť na majstrovstvá SR, obsadili krásne 2. miesto. GRATULUJEME! Školu reprezentovali: Emka Iliašová, Sárka Drozdová, Stelka Kaňová, Laurika Cigáňová, Linduška Divékyová, Zuzka Vaňová, Matejko Kmeť, Filipko Javorček a pani učiteľka Môciková. 🏈🥈

          • Baňanský rozprávkový les

          • Neočakávané sa stalo skutočnosťou. Kvôli počasiu sa nepodaril 10. ročník Baňanského rozprávkového lesa usporiadať 1. júna. Zato 8. júna teplé slniečko svietilo na návštevníkov lesa. Opäť sa spojilo mnoho obetavých, tvorivých, aktívnych ľudí, ktorí potešili srdiečka detičiek, pobavili dospelých. Každý jeden pomocník má veľkú zásluhu na tom, že z desiateho rozprávkového lesa odišlo domov cez tristo spokojných detí. O dobrú náladu detí sa postarali aj žiaci z našej školy. Takmer v každej rozprávke ich vystupovalo niekoľko. Všetkým vystupujúcim žiakom srdečne ďakujem a oceňujem všetkých za trpezlivosť, vytrvalosť a zodpovedný prístup pri plnení daných úloh. Ďakujem aj pani učiteľke Môcikovej a pani vychovávateľke Hanákovej. – jh-

          • MÁJ V ŠKD

          •  

            V máji sme sa s deťmi v ŠKD nenudili. Keďže nám počasie prialo, išli sme čistiť Studničku v „Dolinke“, na školskom dvore sme si urobili piknik spojený s čítaním obľúbenej knihy. Nezabudli sme ani na naše MAMIČKY – pri príležitosti ich sviatku im deti vyrobili darčeky. Tento školský rok sme deťom objednali Motýliu záhradu. V uplynulých dňoch mali možnosť sledovať vývinové štádia motýľov. Začali sme od života húseníc, cez zakuklenie až po vyliahnutie motýľov. Teraz si ešte musíme počkať, kým vykukne slniečko a potom spoločne vypustíme dospelých motýľov do voľnej prírody na školskom dvore do záhonov kvetín. Deti s radosťou sledovali každé jedno štádium, spoznali jednu z kapitol zo života vo voľnej prírode.

          • Matematický klokan

          • Súťaž Matematický klokan je jednou z príležitostí rozvíjať schopnosti detí a nadchnúť ich pre myslenie. Súťaž prebehla v marci v takmer 100 krajinách a svedčí o tom, že matematika je skutočne bez hraníc. Na Slovensku sa zapojilo vyše  72 000 žiakov. V našej škole sa dobrovoľne do súťaže prihlásilo  47 žiakov. Všetci zúčastnení získali zo súťaže vzácne skúsenosti v čítaní s porozumením, rozhodovaní, spoľahnutí sa na svoj úsudok. Do školy sme už dostali oficiálne výsledky. Sme hrdí na výkony: Martina Petráša, Nicolasa Kaňu a Adelky Blahovej z 3.A, Zuzany Vaňovej zo 4.A, piatačky Vanesky Dolníkovej, šiestačok Ninky Hrabovskej a Leušky Špeťkovej a siedmaka Maroša Kohúta, lebo patria k 20% najúspešnejších riešiteľov na Slovenku. Stali sa majiteľmi titulu úspešný riešiteľ. Šikovným matematikom srdečne gratulujeme a želáme ešte veľa matematických úspechov!

          • NÁVŠTEVA SENIOROV

          •  

            Dňa 27. 5. sme s deťmi z ŠKD navštívili našich seniorov v sociálnom zariadení v Bankách. Deti si pripravili krátky program - básničky, pesničky, čítali krátke bájky alebo sa so seniormi porozprávali. Venovali im aj malý darček. Celé dopoludnie sa nieslo v príjemnej atmosfére. Tešíme sa na Vás opäť nabudúce.

          • Divadelné predstavenie

          • V piatok 24. 05. 2024 žiaci 6., 7. a niektorí žiaci z piateho ročníka spolu s pani učiteľkami Vargovou a Vajdovou navštívili Staré divadlo Karola Spišáka v Nitre. Spoločne si prišli pozrieť Legendu o Svoradovi a Benediktovi. Príbeh o svätom Svoradovi a jeho žiakovi Benediktovi ukazuje, že aj z obyčajných mladých ľudí sa vďaka pevnej viere v Boha a neochvejnej vytrvalosti  môžu stať svätci. Inscenácia sprostredkovala súčasný pohľad na ľudí, ktorí sú pre svoje duchovné hodnoty ochotní vzdať sa pohodlného života, nastavila zrkadlo súčasnej spoločnosti, ktorá hľadí viac do obrazoviek mobilov, tabletov či počítačov než na svoje okolie.  Človek duchovne nerastie nečinnosťou, ale obetovaním sa pre druhých. Žiaci mali možnosť vidieť v akcii nielen samotných hercov, ale aj bábky (marionety, maňušky), ktoré herci vodili. Vystúpenie malo pozitívne ohlasy, takže veríme, že aj žiakom sa divadelné predstavenie páčilo. 

          • Pasovanie prvákov za čitateľov knižnice

          • Dňa 23. mája boli žiaci prvého ročníka slávnostne pasovaní za čitateľov knižnice. Odteraz môžu navštíviť Obecnú knižnicu v Diviakoch nad Nitricou každý štvrtok od 14:30 do 16:30 a vybrať si knižku, ktorú si už dokážu sami prečítať.   

          • Výročie folklóru

          • Srdečné, úprimné, spomienkové, príjemné, láskavé, veselé, krásne bolo nedeľné popoludnie venované 30. výročiu folklórnej skupiny Bukovec. Prijať pozvanie bola pre detský folklórny súbor Studnička veľká česť. Teší nás, že sme mohli aj svojim hravým, nadšeným prejavom prispieť k slávnostnej atmosfére. Ďakujeme a členom FS želáme veľa zdravia, energie, tvorivých síl a chuti stretávať sa a šíriť radosť a poznanie tradícií!

          • Literárna súťaž Dúha

          • Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže Slovenskej republiky vyhlásilo v roku 2024 už 28. ročník celoslovenskej výtvarnej a literárnej súťaže Dúha. Usporiadateľom súťaže je Ľubovnianske osvetové stredisko v Starej Ľubovni. Pán porotca Peter Karpinský v zborníku s tohoročnou ocenenou tvorbou napísal: "Keby básničky a poviedky rástli v záhrade, tak by som mohol skonštatovať, že tohto roku sme mali v Starej Ľubovni na súťaži Dúha veľmi dobrú úrodu literárnych prác." V silnej konkurencii získala krásne ocenenie - čestné uznanie - próza Zrkadlenie. Autorkou ocenenej prózy je naša tvorivá žiačka, Hanka Hanáková. V poviedke originálne prepojila realitu svojej izbičky, rozhovorov s maminou, a radosti z čítania kníh s fantastickými predstavami k téme: Svet za zrkadlom. Úspešnej druháčke srdečne blahoželáme, tešíme sa spolu s ňou a želáme veľa tvorivých síl!

          • Plavecký výcvik

          • Minulý týždeň sa tretiaci a šiestaci zúčastnili plaveckého výcviku v NCVP Nováky. Pod vedením skúsených trénerov sa všetkým žiakom darilo výborne. Pokojne si môžu počas blížiacich sa letných dní zaplávať v bazéne alebo mori. 🏊‍♀️😎

    • Kontakty

      • ZŠ s MŠ, Diviaky nad Nitricou č. 121
      • 0910886462
      • 0911 886 462
      • 972 25 Diviaky nad Nitricou 121
        97225 Diviaky nad Nitricou
        Slovakia
      • IČO: 036126683
      • DIČ: 2021625562
      • zariadenie školského stravovania:
        0950 559 404
        jedalen.diviaky@gmail.com
      • 0951 712 780
      • MŠ Diviaky nad Nitricou 3: 046 5453 226
        materskaskoladb@gmail.com
      • riaditeľka školy:
        Mgr. Gabriela Paulďurová
        0910 88 64 62
      • ekonomický úsek.
        Janka Hagarová , Jana Mikulášová
        0911 886 462
        skola.diviaky@gmail.com
      • Mgr. Tatiana Beňová, konzultačné hodiny: prvý pondelok v mesiaci 13:15 - 14:45
      • Mgr. Romana Mendelová,
        romanamendelova25@gmail.com
        konzultačné hodiny: každý pondelok 13:30 -15:00.
        Konzultácie v iných dňoch sú možné po vzájomnej dohode.
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje